Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odbijen Karadžićev zahtev za prekid suđenjaPretresno veće Haškog tribunala odbilo je danas zahtev optuženog Radovana Karadžića da prekine suđenje na 30 dana kako bi mogao da prouči ratne zabelečke generala Ratka Mladića koje mu je dostavilo tužilaštvo.

Te zapise, na oko 3.500 stranica u 18 generalovih radnih beležnica, krajem februara su zaplenile vlasti Srbije tokom pretresa stana Mladićeve supruge Bosiljke u Beogradu.

Predsedavajući sudija O Gon Kvon (O-gon Kwon) obraložio je da prekid suđenja "ne bi bio u interesu pravde", ocenjujući da je Karadžić od 12. aprila, kada su mu Mladićevi dnevnici dostavljeni, imao dovoljno vremena da ih prouči.

Pretresno veće je, istovremeno, sugerisalo tužilaštvu da odloži iskaz svedoka u čijem bi unakrsnom ispitivanju Karadžić, koji se brani sam, mogao koristiti Mladićeve beleške.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici, artiljerijske napade na civile u Sarajevu, etničko čišćenje i zločine protiv čovečnosti širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca 1992-95.
XS
SM
MD
LG