Dostupni linkovi

Gallach: Konferencija prilika da se pogleda u pravcu budućnosti


Christina Gallach
Christina Gallach
Zvanično je saopšteno – Međunarodna konferencija o zapadnom Balkanu, već nazvana “sarajevska”, biće održana 2. juna, kako je i planirano. S druge strane, iako joj predviđaju uspjeh, predstavnici zvaničnog Madrida u Briselu upozoravaju: to ne znači da će svi bh. problemi biti riješeni - za to su odgovorni, ipak, domaći političari.

Sudeći po zadovoljstvu portparolke španskog predsjedništva EU, Christine Gallach, koja je u penziju ispratila Haviera Solanu, a sada medijski pomaže svojim sunarodnicima da prebrode evropsko predsjedavanje, možemo gotovo sa sigurnošću reći - 2. jun treba podvući kao važan datum:

"Riječ je o konferenciji koja treba da pokaže važnost regiona za Evropsku uniju. Čak i u trenutku kada duboka finansijska, ekonomska kriza ima ozbiljan uticaj na poslove kojima se trenutno bavi EU, mi vas nismo zaboravili. Naprotiv, postoji uporan, tihi rad sa naše strane, kojem je cilj da se razviju odnosi sa državama regiona, razvije regionalna saradnja i kretanje naprijed prema evropskim perspektivama."

Moramo podvući to da lokalni lideri imaju najveći dio odgovornosti za budućnost zemlje, to je ključno.

RSE: Šta je to što BiH može očekivati od konferencije?

Gallach: BiH preživljava posebne trenutke - u vremenu ste pred izbore i ono je, samo po sebi, veoma kompleksno. Mi smo svjesni toga. To znači da bi ova konferencija za lokalne vlasti trebala biti prilika da pogledaju u pravcu budućnosti zemlje i da budu svjesni, čak više nego ranije, neophodnosti saradnje različitih političkih aktera. To je stalna poruka kakva dolazi iz EU, a u ovo vrijeme pred izbore važno je opet je ponoviti. Očekujemo od svih političkih snaga da, u ovim okolnostima, iskažu konstruktivnost, ne samo zato što se održava konferencija, već jer je to neophodno, posebno u ovakvom međunarodnom trenutku ozbiljne finansijske krize, kada svi moraju preuzeti svoj dio odgovornosti.

Odgovornost - kako to čudno i strano zvuči, rekao bi neko, upućen u način kako se prakticira vođenje bh. države.

"Moramo podvući to da lokalni lideri imaju najveći dio odgovornosti za budućnost zemlje, to je ključno. Evropska unija može pomoći, mogu pomoći i različita predsjedništva EU, kao što špansko predsjedništvo čini sve što može organizujući ovu konferenciju, koja bi trebala pomoći da se gleda naprijed i osnaži saradnja. Uz ovo, veoma je važno da svi shvataju da smo u veoma teškoj međunarodnoj situaciji, a EU, posebno, je u vrlo ozbiljnoj krizi - ekonomskoj i finansijskoj. Moguće da se naše prisustvo ne primjeti, ali radimo sa svima u regionu. Najviši nivo naših emisara, u civilnim i vojnim misijama, je angažovan, ostvarujući tako naše potpuno opredjeljenje evropskim perspektivama regiona,"
rekla je Gallach.

Zemlja je vjerovatno manje napredovala prema EU nego što bismo mi to željeli.
Konačno, nakon što je godinama na njenom stolu bh. dosje, sve deblji i deblji, kako Christine Gallach vidi tu zemlju - koju u Briselu već odavno mnogi smatraju crnom rupom za evropski novac i napore:

"Zemlja je vjerovatno manje napredovala prema EU nego što bismo mi to željeli. Nakon toliko posla koji smo obavili, očekivali smo da će BiH biti bliže i brže na putu vizne liberalizacije, a i po drugim aspektima. U svakom slučaju, imate veliki potencijal, tako svima treba još jednom reći: tu je mogućnost, konferencija koja će se održati treba da bude prilika da se stave na sto sva različita pitanja o kojima se mora razgovarati kako bi smo imali, ne samo Bosnu i Hercegovinu, već i cijeli region bliže Evropskoj uniji."

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Na vratima Evrope:
Bh. dijaspora nezadovoljna odnosom vlasti prema njima
Grasselli: Bez kompromisa nije moguć ulazak u EU

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG