Dostupni linkovi

Slučaj Pukanić: ko je prenosio poruke mafije?


Željko Šelendić negirao je da je ubijenom novinaru Ivi Pukaniću prenio poruku duvanske mafije da za milionsku naknadu prestane da piše o švercu cigareta.

Šelendića je ranije na suđenju za ubistvo Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića pomenuo jedan od ključnih svedoka tužilaštva crnogorski biznismen Ratko Knežević.

On je tada rekao da je Šelendić prvi prenio Pukaniću poruku duvanske mafije da za milionsku naknadu prestane da piše o organizovanom švercu cigareta pod okriljem crnogorske države.

Šelendić je danas izjavio da ne poznaje Kneževića kao ni Mila Đukanovića. On je na pitanje odbrane odgovorio da nikada nije upoznao ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Šelendić je kazao da je s Pukanićem imao prijateljski odnos kao i da mu se on nikada nije žalio da je u opasnosti ili da mu neko prijeti.

Biološka veštakinja iz Zagreba Marijana Macan rekla je da je na pušci kojom je optuženi Bojan Gudurić trebalo da puca na Pukanića ukoliko zakaže eksplozivna naprava, pronađeno više tragova DNK, ali da su mogli da utvrde samo Gudurićeve tragove.

Ona takođe smatra da u ovom slučaju DNK nije mogao da bude prenijet na pušku sa nekog drugog predmeta.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno 24. maja ispitivanjem krunskog svedoka Tomislava Marjanovića čiji je iskaz zatvoren za javnost. Njegovo višednevno ispitivanje počelo je 10. maja, ali je prekinuto zbog bolesti svjedoka.

Marjanović je ranije ispričao istražiteljima i u medijima da su se zbog atentata na Pukanića ali i još dve osobe u Zagrebu, udružili Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović.

Šestooptuženi Đurović je navodno bio veza između atentatora i Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, koji je atentat navodno platio 1,5 miliona eura i kome se zajedno s Milovanovićem i Milenkom Kuzmanovićem za isti zločin sudi u Beogradu.

Marjanović je učestvovao u pripremama ubistva Pukanića i Franjića koje je izvršeno 23. oktobra 2008. godine ispred sjedišta Nacionala u centru Zagreba, ali se naknadno nagodio s hrvatskim Uredom za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) i odlučio da svjedoči protiv šestorice optuženih.
XS
SM
MD
LG