Dostupni linkovi

Istraga o masovnoj grobnici kod Raške


Ministar policije Srbije Ivica Dačić rekao je da će biti sprovedene sve istražne radnje u slučaju otkrivanja eventualne masovne grobnice kod Raške. A ministar odbrane Dragan Šutanovac zamolio je da se "ne spekuliše ni brojem žrtava ni učesnicma u eventulanom prikrivanju ratnog zločina, ukoliko je učinjen".

Ako se dokaže krivično delo, za sve odgovorne utvrdiće se stepen krivice i neće biti prikrivanja", rekao je Dačić, istakavši da i na Kosovu treba da se otvore određene lokacije, na koje je srpska strana više puta ukazivala.

Međutim, za tako nešto do sada nije bilo razumijevanja, iako postoje sumnje da postoje grobnice, rekao je Dačić i istakao da slučaj grobnice kod Raške, gdje su, kako se sumnja, ostaci tijela kosovskih Albanaca, ne treba politizovati.

Ministar Šutanovac je, komentarišući napise u medijima, prema kojima je tadašnja Vojska Jugoslavije učestvovala u tom događaju, istakao da prema njegovim saznanjima "Vojska Jugoslavije nije ni u tužilaštvu pominjana u tom kontekstu"."Radi se o ozbiljnim državnim pitanjima koja prevazilaze granice naše zemlje i treba imati u vidu činjenicu da državni organi ne žele da trpe posljedice, ukoliko se govori na način na koji to nije primjereno", rekao je Šutanovac.

On je istakao da mu je lično, u razgovoru sa tužiocem, potvrđeno da ne postoji sumnja da je vojska učestvovala u tom eventulanom zločinu.

"Ukoliko tužilac to kaže, onda zaista ne vidim ko može da bude izvor novinarima koji bi tako nešto potvrđivao", rekao je srbijanski ministar odbrane.
XS
SM
MD
LG