Dostupni linkovi

Vlada RS od Savjeta bezbijednosti UN traži zatvaranje OHR



Vlada Republike Srpske yatražila je danas od Savjet bezbjednosti Ujedinjenih Nacija zatvaranje kancelarije Visokog predstvnika međunrodne zajednice OHR -a, zbog kako su naveli "stalne zloupotrebe visokog predstavnika u BiH" uz ocjenu da podrška za to raste među članovima Saveta za implementaciju mira, zvaničnicima Evropske Unije i među međunarodnim ekspertima.

“Prema nezavisnim izveštajima, BiH je tokom proteklih godina uživala u stabilnoj i mirnoj bezbjednosnoj situaciji i organizovala dugi niz slobodnih i poštenih izbora. Vlada je uvjerena da će, kada nezakonito miješanje OHR-a bude okončano, izabrani lideri BiH intenzivirati dijalog, ubrzati politički napredak i poboljšati život građana BiH”, navodi se u trećem izjveštaju Vlade RS o situaciji u BiH koji je danas upućen Savjetu bezbjednosti uoči debate o Bosni i Hercegovini 24. maja.

U izvještaju se podsjeća da je i nakon novembra prošle godine, kada je proslijeđen raniji izvještaj Vlade RS, visoki predstavnik u BiH nastavio sa izdavanjem izvršnih naredbi koje znatno prevazilaze njegov pravni mandat prema aneksu 10 Dejtonskog sporazuma i koje krše ljudska i demokratska prava garantovana Ustavom BiH.

"Vlada je odgovorno reagovala na takve poteze u skladu sa njenim pravima i obavezama. To uključuje i najavu da će Vlada raspisati referendum u cilju dobijanja mišljenja njenih građana o takvoj dugogodišnjoj praksi visokog predstavnika", navodi se u tekstu.

U pismu su takođe naveli da je plan PIK-a "pet plus dva" za podršku zatvaranju OHR "beznadežno zakočen" jer bošnjačke stranke nemaju interesa da se OHR zatvori i zbog toga neće da pregovaraju kako bi se ispunili preostali uslovi.

"Vlada RS poručuje da svaka reforma Ustava BiH mora proizaći iz konsenzusa unutar Bosne i Hercegovine umjesto da bude nametnuta spolja, da treba očuvati osnovne mehanizme zaštite Dejtonskog sporazuma i da ta reforma ne treba biti vezana za zatvaranje OHR-a" navedeno je u izvještaju proslijeđenom UN .
XS
SM
MD
LG