Dostupni linkovi

Timošenko: Ukrajina bi se mogla raspasti


Ukrajinsko približavanje Rusiji potiče nestabilnost i može dovesti do raspada zemlje, rekla je bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko u intervjuu Timesu objavljenom u srijedu.

"Prvi put u 19 godina neovisnosti pojavljuje se pitanje opstanka države, njezinog političkog suvereniteta", rekla je Timesu. "Ljudi su počeli prikupljati potpise za ujedinjenje Krima i Rusije. Na Krimu su počeli protuukrajinski pokreti", dodala je.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, koji je pobijedio Timošenko na izborima u februaru, ukrajinsku je politiku okrenuo prema Rusiji otkako je naslijedio prozapadnog Viktora Juščenka.

Gnjev političkih protivnika izazvao je pristankom na produženje boravka ruske Crnomorske flote na ukrajinskom Krimu do 2042. u zamjenu za jeftiniji plin.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev tokom posjete Ukrajini u utorak je rekao da su Kijevu otvorena vrata CSTO-a, odbrambenog saveza bivših sovjetskih zemalja koji vodi Rusija. Dvije su strane pristale obnoviti dugoročnu suradnju nakon pet godina vrlo hladnih odnosa.
XS
SM
MD
LG