Dostupni linkovi

Medvedev u posjeti Ukrajini



Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev doputovao je u ponedjeljak u dvodnevnu zvaničnu posjetu Ukrajini, od koje se očekuje da potvrdi nove, bliže odnose dvije susjedne zemlje i riješi neka otvorena pitanja.

Ovo je prva posjeta Medvedeva ovoj nezavisnoj državi, nekadašnjoj članici bivšeg Sovjetskog Saveza. Do posjete je došlo u situaciji kada je novi ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič okrenuo politički kurs Kijeva prema Moskvi, nakon vladavine prozapadnih lidera, navele su agencije.

Janukovič je prošlog mjeseca odobrio Rusiji da njena mornarica koristi ukrajinsku luku Sevastopolj do 2042. godine, u zamijenu za jeftiniji plin. Ovaj korak je ocjenjen kao jasan znak okretanja prema Moskvi i protivljenja uključivanju zemlje u NATO, čemu je težio bivši predsjednik Viktor Juščenko.

Medvedev je odmah po dolasku u Kijev otišao da se sa svojim domaćinom sastane kod Spomenika neznanom ukrajinskom vojniku, što je za gosta neuobicajeno, Memorijal žrtvama velike gladi 1932. -1933. za koju mnogi u Ukrajini optužuju sovjetskog vodu Staljina, smatrajući da je time počinio genocid, navodi Rojters.

Medvedev i Janukovič će tokom dvodnevnog boravka ruskog predsjednika u Kijevu, kako se očekuje, potpisati više sporazuma, pored ostalog i o demarkaciji granice, saradnji u oblasti nuklearnog programa, razvoju avijacije, moguće i o oblasti Transdnjestriji u Moldaviji, s kojom se Ukrajina granici, a gdje postoje separatisticke snage.

Moguce je da ce biti rijeci i o ruskom plinu i nedavnom prijedlogu ruskog premijera Vladimira Putina da se udruže ruska državna kompanija "Gazprom" i ukrajinski energetski holding "Naftogaz".

Prema agencijskim izvještajima, Janukovic se još nije izjasnio o prijedlogu Moskve. Rojters podsjeća da se Janukovič, koji smatra da je uključivanje Ukrajine u Evropsku uniju od prioritetnog značaja, zalagao da se u ovu tematiku ukljuci i Brisel .

Posjetu Medvedeva ne odobravaju neke ukrajinske nacionalisticke grupe, od kojih "Svodoba" najavljuje demonstracije u Kijevu, smatrajući da predsjednik Janukovič odobravanjem luke Sevastopolj za korištenje Rusima "trguje nacionalnim suverenitetom".
XS
SM
MD
LG