Dostupni linkovi

Merkel: Planom za Grčku evrozona samo dobila na vremenu


Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da je evrozona samo "dobila na vremenu" svojim planom pomoći Grčkoj i planom mera za sprečavanje širenja krize na druge zemlje u teškoćama, ali da pravi problemi ostaju nerešeni.

"Sve što smo uradili (s ovim planovima) je da dobijemo na vremenu da bi se rešile razlike po pitanju konkurentnosti i nivoa deficita među zemljama evrozone", rekla je Merkel u govoru na kongresu Saveza sindikata Nemačke (DFB).

"Ono što se desilo u Grčkoj je potpuno nedopustivo: da se godinama mogu falsifikovati (zvanični) statistički podaci", rekla je Merkel.

Ona je dodala da tržišne špekulacije zbog kojih je pala vrednost evra ne bi bile moguće da nisu postojale ogromne razlike u ekonomskoj stabilnosti i u zaduženosti među zemljama u evrozoni.

Evropska unija je usvojila plan pomoći Grčkoj vredan 110 milijardi evra u naredne tri godine, zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Prošlog vikenda na taj plan je dodat plan pomoći od 750 milijardi evra za zemlje članice evrozone da bi se izbeglo širenje grčke krize na druge zemlje u teškoćama.
XS
SM
MD
LG