Dostupni linkovi

Hrvatski režiseri osudili Vrdoljakove izjave


"Javno djelovanje Antuna Vrdoljaka izravna je negacija etičkih, cehovskih, autorsko-pravnih i izvedbenih standarda koje je hrvatska audiovizualna zajednica u proteklom desetljeću usvojila kao mjeru svoje prakse i to potvrdila stvarnim rezultatima pred domaćom i svjetskom javnošću", stoji u priopćenju Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), koje je oštro osudilo nedavne Vrdoljakove javne istupe.

U intervjuu u jednim dnevnim novinama Vrdoljak se nije susprezao od uvreda na račun filmskog kritičara Nenada Polimca, povijesničara Ive Goldsteina i filmskog redatelja Veljka Bulajića, čije je "Titove memoare" opsežno i bez pristanka autora koristio u svom revizionističkom falsificiranju povijesti koje trenutno emitira HTV.

Bulajića je Vrdoljak tako nazvao ratnim zločincem, Goldsteina plagijatorom, dok je Polimca opisao kao komunističkog cenzora.

"Svako povezivanje regresivnog Vrdoljakova postupanja s kontekstom današnje hrvatske kinematografije smatramo uvredom za našu profesiju", poručuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja kojim trenutno predsjedava Arsen Anton Ostojić.

DHFR otvoreno optužuje Vrdoljaka da je u spomenutom intervjuu iznio brojne neistine. Ne samo da je, kako kažu, falsificirao svoj vlastiti životopis, već je iznio i niz povijesnih i faktografskih neistinosti koje falsificiraju životopise kritičara njegova dokumentarca.
XS
SM
MD
LG