Dostupni linkovi

Mirou: Poreban novi model rasta


Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Tomas Mirou ocijenio je danas u Zagrebu da je državama u tranziciji u kojima posluje ta banka potreban novi model ekonomskog rasta.

"Ono što je potrebno regionu je snažan, ali održivi i postojaniji rast privrede. To zahtijeva novi program rasta utemeljen na onom što je naučeno iz ranijivosti koje je pokazala kriza", kazao je Mirou na sednici Odbora guvernera EBRD u okviru Godišnje skupštine.

Mirou je rekao da su sastavni djelovi tog novog modela rasta poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, obrazovnog sistema, inrfastrukturnih projekata koji pospešuju regionalne integracije, ali i unapređenje energetske efikasnosti.

Naglasio je da EBRD preduzima korake kako bi pojačala svoje angažovanje u zemljama u tranziciji.

Evropska banka za obnovu i razvoj je u 2009. godini uložila 727 miliona eura u zemlja zapadnog Balkana i 477 miliona eura u države u ranoj fazi tranzicije, naglasio je Mirou.

Predsjednik EBRD je istakao i da će ta banka raditi na jačanju finansijskog sektora i ubrzanju razvoja lokalnih tržišta kapitala, a podržaće i razvoj infrastrukture.

U Zagrebu je danas prije podne počela dvodnevna Godišnja skupština EBRD, na kojoj učestvju i šefovi vlada i predstvnici država regiona.

Očekuje se da će večeras Odbor guvernera EBRD donijeti odluku o povećanju kapitala banka za 50 odsto, na 30 milijardi eura.
XS
SM
MD
LG