Dostupni linkovi

Broj žrtava u Bangkoku raste



Prema nepotvrđenim informacijama, u sukobima tajlandske vojske i učesnika protesta, 30-oro ljudi je ubijeno, a oko sto ranjeno, među kojima i dva novinara.

Vojska je i danas otvorila vatru na demonstrante u centru Bangkoka i ranila nekoliko ljudi. Spekuliše se da je vojska koristila i bojevu municiju i gumene metke, kako bi rasturila tabor u kom već pet sedmica borave pristalice opozicije, takozvani "crvenokošuljaši".

Poprište najžešćih sukoba bio je poslovni centar grada. Nedaleko od američke i japanske ambasade, policija je pucala na demonstrante i bacala suzavac.

Učesnici protesta zapalili su autobus kako bi spriječili vojsku da zatvori puteve do njihovog logora u centru grada.Broj nastradalih stalno raste, a bolnice odbijaju da kažu koliko su povrijeđenih osoba primile. Juče je teško ranjen jedan od vođa "crvenokošuljaša".

"To je protivzakonita upotreba sile koju je odredio premijer Vedžadživa. Trebalo bi da snose odgovornost za ubijene i ranjene. Jasno je da je jedan od naših vođa juče ubijen iz snajpera. Demonstranti su mete vladinih snajpera. Ratno oružje se koristi na nedužnim ljudima", kaže vođa opozicije Arisman Pongruengrong.

Vlasti su specijalnim dekretom vanredno stanje proširile na još 15 provincija kako bi se spriječili stanovnici tajlandskih sela da se priključe antivladinim protestima u prestonici.

Time su vojsci data široka ovlašćenja da kontroliše demostrante i ograničava slobodu kretanja.

Analitičari ocjenjuju da postoji relana opasnost da dođe do sukoba između samih snaga bezbednosti, jer je policija na strani zbačenog premijera Šinavtare, dok je vojska odana sadašnjem režimu.Takav rascijep samo još više može otežati situaciju u zemlji.

Protivnici aktuelne vlasti, takozvani "crvenokošuljaši", po boji odjeće koju nose, sljedbenici su bivšeg premijera Taksina Šinavatre, svrgnutog u vojnom udaru 2006. godine. Oni od 12. marta protestuju tražeći raspisivanje novih izbora. Premijer je prihvatio predlog o prevremenim izborima, ali se nijesu mogli dogovoriti o detaljima.
XS
SM
MD
LG