Dostupni linkovi

Tuzlanska kolona: Većina poginulih bili su pripadnici vojske RS ne JNA


Član sarajevskog Instituta za istraživanje ratnih zločina Velid Šabić izjavio je da je analiza uzoraka DNK pokazala da su 15. maja 1992. godine u takozvanoj Tuzlanskoj koloni poginuli uglavnom pripadnici Vojske Republike Srpske, a ne pripadnici JNA.

Nakon analize podataka koji su tokom suđenja Iliji Jurišiću u Beogradu dostavljeni pravosuđu Srbije, Institut je ustanovio da je poređenjem uzoraka DNK otkriveno da su od 18 poginulih njih 14 bili pripadnici Vojske Republike Srpske.

"Nije ovdje riječ o koloni JNA koja se povlačila iz BiH, već o koloni koju su činili pripadnici Vojske RS, ubačeni tri mjeseca prije izbijanja rata u tadašnju kasarnu 'Husinska buna'.

Uglavnom, riječ je o ljudima s područja Bijeljine, Doboja, Petrova, Dervente, Brčkog, Zvornika", izjavio je Šabić za sarajevski Denvni avaz.

On je istakao da "istraga o ovom događaju otkriva važne činjenice o zajedničkom planu Generalštaba iz Beograda i komande Vojske RS na Palama o zauzimanju Tuzle".

Ilija Jurišić je za zločine nad pripadnicima JNA u Tuzli osuđen na 12 godina zatvora nepravosnažnom presudom Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Na ovu presudu žalbe su uložili Jurišićeva odbrana i Tužilatvo za ratne zločine Srbije. U ovom predmetu se očekuje konačna presuda Apelacionog suda u Beogradu. Jurišić je prije tri godine uhapšen na beogradskom aerodromu.
XS
SM
MD
LG