Dostupni linkovi

Sledi sastanak delegacija Prištine i Beograda zbog grobnice u Raškoj


Mesto gde je pronađena grobnica
Mesto gde je pronađena grobnica
Iz vladine komisije za nestala lica u Prištini kažu da još uvek nema informacija o tome kada će početi iskopavanje grobnice u Raškoj sa telima kosovskih Albanaca, te da se, u vezi ovoga, i dalje očekuje odgovor od srpske strane.

Međutim, moguće je da će se delegacija Prištine, koja putem Međunarodnog komiteta Crvenog krsta pregovara sa delegacijom Srbije u vezi nestalih lica, sastati sa srpskom delegacijom, izjavio je rukovodilac delegacije u Prištini dr Pajazit Nushi.

“Početkom naredne nedelje sastaćemo se sa predsednikom delegacije Srbije kako bi se razmotrile mogućnosti o ubrzavanju početka i organizacije rada na ovoj grobnici”, rekao je dr Nushi.

Sa druge strane, Međunarodni komitet Crvenog krsta spreman je da kosovskoj strani olakša posetu Raškoj tokom iskopavanja grobnice sa oko 250 tela. Ali, to treba da dozvoli srpska strana koja do sada nije zvanično obavestila o otkriću ove grobnice ni kosovske vlasti ni Međunarodni Crveni krst.

Portparol Međunarodnog Crvenog krsta na Kosovu Idriz Gashi izjavio je da je, kao posrednik u razgovorima, Crveni krst spreman da organizuje sastanke dveju strana.

“Međunarodni komitet Crvenog krsta je spreman da olakša i posetu na mestu događaja. To je pitanje zajedničkih poseta, kao što je bila poslednja poseta na lokaciji Medveđa”, rekao je Gashi.

Političko pitanje


Satelitski snimak lokacije grobnice
Priča se da se pitanje nestalih treba diskutovati i tokom najavljenih razgovora između Kosova i Srbije. Dok iz vladine komisije za nestale kažu da je to pitanje na političkom nivou i da o tome ne žele da daju izjave, dužnosnici iz Crvenog krsta kažu da je svaka pomoć za porodice 1862 osobe dobrodošla.

Međutim, Gashi misli da se nikada ne bi trebao izgubiti ljudski aspekat sastanaka o nestalima.

“Mislimo, da se samo na ovaj način mogu pronaći posmrtni ostaci nestalih osoba. Ne mislimo da će politika rešiti probleme. Politika može pomoći u pronalaženju problema, ali mislim da je dobro da ovaj proces ostane u sklopu humanitarnog askpekta, kako bi porodice saznale gde im se nalaze njihovi članovi”
, rekao je Gashi.

I dr Nushi, rukovodilac prištinske delegacije, kaže da nema potrebe da se ovo pitanje svede na politički nivo.

“To se može ojačati, ovo pitanje se može podići i na viši nivo, ali mislim da trenutno nema potrebe za tim, sve dok ne dobijemo potpune informacije o prirodi ove masivne grobnice, i o načinu organizacije rada kako bi se izvukli svi posmrtni ostaci iz grobnice”, rekao je Nushi.

Direktor Odseka za sudsku medicinu i nestala lica i član komisije Arsim Gerxhaliu veruje da ne bi trebalo da bude ikakvih problema tokom rada na ovoj grobnici.

“Do sada nismo imali nikakve probleme, zato što je ovo jedina komisija koja dobro radila celo vreme, bez obzira na promenu vlade u Srbiji ili na Kosovu. I očekujem da ćemo ubrzo imati pozitivan odgovor”, rekao je Gerxhaliu, ali dodajući da ukoliko taj odgovor za saradnju bude kasnio, onda će komisija biti primorena da ovo pitanje dovede na viši nivo.

Međutim, i u Crvenom krstu su priznali da će politički pritisak, u ovom slučaju međunarodnih mehanizama na Kosovu, naterati vlasti u Beogradu da govore i identifikuju ostale moguće grobnice u kojima se nalaze Albanci ubijeni tokom rata. Ali, Crveni krst navodi da Priština mora da razjasni i informacije o nestalim nealbancima.

*****
Pročitajte i ovo:
Moguće postojanje neotkrivenih masovnih grobnica u Srbiji
Priština zahteva saradnju Beograda oko otkrivene grobnice
Hoće li Srbija suditi odgovornima za masovne grobnice
XS
SM
MD
LG