Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moratinos: Postignut sporazum za skup u Sarajevu


Postignut je dogovor da se konferencija Evropska unija-Zapadni Balkan, u junu u Sarajevu održi kao nezvanični "Gimnih" (Gymnić) susret "svih strana", kao što se održavaju i ministarska zasedanja EU, saopštio je danas u Briselu šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos.

Moratinos, predsedavajući Saveta ministara EU, time je na završetku sastanka šefova diplomatija evropske dvadesetsedmorice, odgovorio na pitanje agencije Beta da li će na sarajevskom sastanku učestvovati zvaničnici Srbije, kao i predstavnici kosovskih vlasti u Prištini, UNMIK-a i izaslanik EU.

"Mogu vam potvrditi da je konferencija u Sarajevu dobro pripremljena, da je postignut dogovor o formuli Gimnih koja će biti primenjena. Prema tome postignut je sporazum sa svim stranama", istakao je Moratinos.

On je pojasnio da će to "biti velika konferencija i omogućiće da se svede jedan bilans onog što je učinjeno posle susreta na vrhu (EU-Zapadni Balkan) pre deset godina u Zagrebu. I to kakva će, u jednom novom trenutku, biti budućnost odnosa zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije", dodao je Moratinos.

Španski ministar je naglasio da su učinjeni "pravi koraci u poslu koji je obavljen da se stvore uslovi kako bi strane napredovale, da se strane poštuju, da žele da održe rešenost za regionalnu integraciju i usmerenje ka Evropskoj uniji".

"Napredak je ostvaren od slučaja do slučaja, s Hrvatskom u procesu ka članstvu, razgovarali smo o BJR Makedoniji, o Albaniji, Crnoj Gori i o svima, koji imaju sopstveni ritam", rekao je Moratinos.
XS
SM
MD
LG