Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Velika Britanija: Nastavljaju se razgovori o vladi


Dvije britanske stranke nastavljaju pregovore o postizanju dogovora o načinu upravljanja zemljom, nakon izbora održanih prošle sedmice na kojima nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu u parlamentu.

Konzervativna stranka Davida Camerona i liberalni demokrati Nicka Clegga pokušat će postići sporazum koji bi mogao rezultirati prvom britanskom koalicijskom vladom od sedamdesetih. U središtu pregovora bit će pokušaj pronalaženja najboljeg načina oživljavanja ekonomije, nakon najteže recesije od Drugog svjetskog rata, te pokušaj smanjenja rekordno visokog proračunskog deficita.

Konzervativci su dobili najviše mjesta u parlamentu, ali nedostaje im ih još 20 da bi dobili većinu u parlamentu koji ima ukupno 650 mjesta. Očekuju podršku trećerangiranih liberalnih demokrata i njihovog čelnika Clegga, u obliku formalne koalicije ili labavijeg dogovora o podjeli vlasti. Sky News prenosi, pozivajući se na izvore bliske liberalnim demokratima, da se oni nadaju kako će uspjeti postići odgovarajući sporazum.

Vremensko razdoblje što ga obje stranke imaju za postizanje dogovora je ograničeno, s obzirom da finansijsko tržište, otprije opterećeno grčkom finansijskom krizom, zahtijeva vrlo brzo političko rješenje.

"Dogovor o britanskoj vladi mora se postići što prije. Ne želimo da se ovo pitanje povlači do unedogled. Ima trenutaka kada morate donijeti odluku bez obzira na to je li postignut dogovor ili nije", izjavio je britanski ministar financija Alistair Darling.
XS
SM
MD
LG