Dostupni linkovi

Rusija oslobodila uhvaćene somalijske gusare



Rusija je oslobodila grupu gusara iz Somalije koji su uhvaćeni tokom dramatičnog spasavanja otetog ruskog naftnog tankera ranije ove sedmice.Rusko Ministarstvo odbrane navodi da je banda puštena zbog nedostataka u međunarodnom pravu.

Vlasti u Moskvi prvobitno su objavile da će 10 gusara biti prebačeno u Rusiju, da bi im se sudilo zbog otmice broda.Tanker „Moskovski univerzitet“ bio je otet prije dva dana u vodama Adenskog zaliva, nedaleko od obale Jemena, dok je plovio ka Kini sa naftom vrijednom 50 miliona dolara.

Gusari su pušteni zbog „nepotpune međunarodne pravne osnove“ za njihovo zadržavanje, izjavio je pukovnik Aleksij Kuznjecov, a prenosi agencija Interfaks.

Konvencija UN o zakonu na moru, ciji je Rusija potpisnik, daje suverenim zemljama pravo da hapse i krivično gone gusare.Neke države to nevoljno čine, jer ne znaju šta bi radile sa gusarima nakon isteka njihovih zatvorskih kazni.

Na pitanje zašto je Rusija pustila otmicare naftnog tankera, pukovnik Kuznjecev je odgovorio: „Zašto bismo hranili gusare?“ Trenutno se u pritvoru nalazi više od 100 osumnjičenih gusara, koji čekaju na sudske procese u Keniji, koja se graniči sa Somalijom. Ovi sudski procesi su spori i skupi.
XS
SM
MD
LG