Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Njemački parlament odbrio pomoć za GrčkuNjemački poslanici su u petak odobrili sudjelovanje u planu za pomoć Grčkoj tako što će Njemačka posuditi do 22,4 milijarde eura Atini na tri godine.

Zakon koji je usvojilo 390 od 601 poslanika prisutnog u Bundestagu treba još da odobri Bundesrat, gornji dom njemačkog parlamenta, prije početka evropskog samita u Briselu kojem će prisustvovati i kancelarka Angela Merkel.

Ovaj "zakon o stabilizaciji Evropske monetarne unije" je bio neophoda kako bi državna banka KfW u Atini deblokirala kredit kojem će garant biti njemačka savezna država. Ove godine ce Njemačka posuditi 8,4 milijarde eura Grčkoj, a zatim još 14 milijardi u 2011. i 2012.

Njemačka će dati najveći doprinos planu podrške Grčkoj koji je predvidio maksimalno 80 milijardi eura biletaralnih kredita zemalja eurozone i 30 milijardi eura od Medunarodnoga monetarnog fonda na tri godine.

Poslanici iz najveće opozicione stranke SPD su se suzdržali. Zeleni su glasali za plan, a neokomunisti (Die Linke) glasali su protiv.
XS
SM
MD
LG