Dostupni linkovi

Harland na suđenju Karadžiću: Srbi ispalili granatu na Markale



U nastavku svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu, svedok optužbe Dejvid Harland izjavio je danas da za komandu Unprofora u Sarajevu "nije bilo dileme" da su granate na pijacu Markale u avgustu 1995. bile ispaljene sa položaja bosanskih Srba.

Harland koji je 1993-95. godine bio zvaničnik UN u Sarajevu, sugerisao da je Vojska Republike Srpske bila odgovorna i za prvu eksploziju na Markalama u februaru 1994.

Svedok Harland je od 1993. do 1995. bio zadužen za civilna pitanja u komandi Unprofora u Sarajevu, a zatim je bio politički savjetnik komandanta snaga UN Ruperta Smita.

Karadžić je optužen za "terorisanje" civila u Sarajevu, kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, uključujući i eksplozije na pijaci Markale. Opisujući stanje poslije druge eksplozije na Markalama od koje je 28. avgusta 1995. godine poginulo 38 građana, Harland je rekao da je istraga Unpforora pokazala da je na pijacu bilo ispaljeno pet minobacačkih granata, od kojih je jedna bila smrtonosna.

"U komandi Unprofora nije bilo dileme o tome odakle su granate ispaljene", rekao je svedok. Harland je objasnio da je tadašnji komandant Unprofora, britanski general Rupert Smit namerno izjavio da "nije jasno" odakle je granata ispaljena da bi dobio vrijeme za izvlačenje vojnika Unprofora sa srpskih teritorija, pre masovnih udara avijacije NATO na položaje VRS oko Sarajeva koje je nameravao da naredi.

Svedok je sugerisao da su snage bosanskih Srba bile odgovorne i za prvu eksploziju na Markalama, u kojoj je 5. februara 1994. poginulo 66 ljudi, a ranjeno oko 140.
XS
SM
MD
LG