Dostupni linkovi

Mesić doživotni počasni predsjednik Internacionalne lige humanista



Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, imenovan je doživotnim počasnim predsjednikom Internacionalne lige humanista, organizacije čiji je idejni začetnik akademik Ivan Supek koji je bio i njezinim prvim počasnim predsjednikom, priopćeno je u petak iz Ureda bivšeg predsjednika.

U obrazloženju posebne Odluke što ju je potpisala aktualna predsjednica Internacionalne lige humanista Elizabet Ren, bivša visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava, kaže se, između ostaloga, da se funkcija doživotnog počasnog predsjednika dodjeljuje Stjepanu Mesiću za postignuća na području "izgradnje mira, stabilnosti među narodima i državama, za izvanredne zasluge na izgradnji mira i stabilnosti u regiji, te za sveukupni demokratski razvoj Republike Hrvatske.

"Internacionalna liga humanista osnovana je u Dubrovniku 1974. godine, a njen temeljni dokument "Dubrovačku deklaraciju o miru i povjerenju" potpisao je niz istaknutih ličnosti iz svijeta, uključujući veći broj dobitnika Nobelove nagrade.

Doživotni počasni predsjednik predsjedava Počasnim predsjedništvom što ga čine bivši visoki državni zavničnici iz raznih krajeva svijeta
XS
SM
MD
LG