Dostupni linkovi

Berze tonule treći dan za redom



Dow Jones indeks potonuo je u četvrtak skoro hiljadu poena, a zatim skočio 600 bodova, u frenetičnoj trgovini koju je izazvao strah od nove kreditne krize u Evropi. Dow Jones indeks završio je trgovanje na 10.520 bodova, što je pad od 3,2 odsto, S&P 500 strmoglavio se 3,24 odsto na 1.128, a Nasdaq indeks 3,44 odsto, na 2.319 poena.

Dva sata prije zatvaranja Wall Street Dow Jones indeks naglo se strmoglavio. U samo 15 minuta potonuo je više od 700 bodova, povećavši gubitak na 998, što je najveći dnevni pad u istoriji.Na tržištu je zavladala rijetko viđena panika. VIX indeks Čikaške berze opcija, poznat i kao "indeks straha", skočio je skoro 60 odsto, probivši se, prvi put nakon godinu, iznad nivoa od 40 bodova.

"U jednom trenutku skoro sam pao sa stolice. Činilo se da smo izgubili kontrolu", kazao je direktor u banci Hariss Private, Džek Ablin.U narednih 20-ak minuta Dow Jones indeks skočio je više od 600 bodova, i vratio se iznad vrijednosti od 10.500 poena.

Njujorška berza saopštila je da nije bilo grešaka u njenom trgovinskom sistemu, ali je pokrenuta istraga o drastičnom padu indeksa.U Sec-u, koji je pokrenuo istragu, sumnjaju da je istorijski pad pokrenut zbog pogrešno unesenog naloga brokera ili je neko namjerno pokrenuo rasprodaju.

I evropski berzanski indeksi produžili su negativnu seriju na treći dan, jer ulagače i dalje brine grčka dužnička kriza koja bi se mogla proširiti i na druge članice eurozone. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,52 odsto, na 5.260 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,84 odsto, na 5.908, a pariški CAC 2,2 odsto, na 3.556 poena.

U fokusu ulagača bio je sastanak Evropske centralne banke (ECB). Celnik ECB-a, Žan Klod Triše, saopštio je da se ekonomija eurozone oporavlja i umanjio opasnost od prelijevanja grčke krize na Španiju ili Portugaliju. To ipak nije umirilo dionička tržišta, jer su ulagači očekivali da će ECB predstaviti nove mjere za jačanje monetarne stabilnosti u eurozoni.






XS
SM
MD
LG