Dostupni linkovi

Poljska zbog Grčke odlaže prelazak na euro



Kriza u Grčkoj odlaže prelazak Poljske na evropsku valutu, smatra poljski premijer Donald Tusk.On je rekao da je interes Vlade da država što manje osjeti posljedice grčke krize.

"Moramo da pratimo šta se dešava na jugu Evrope i da zaštitimo Poljsku od posljedica krize u Grčkoj. Sada nije prioritet određivanje kalendara ulaska u eurozonu", rekao je Tusk na konferenciji za novinare u Varšavi.

On je ocijenio da nema naznaka da bi se Poljska mogla naći među ugroženim zemljama, ali je dodao da je dobra ideja da se produži pristup fleksibilnoj kreditnoj liniji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kojom je Poljskoj u vrijeme krize odobreno više od 20 milijardi američkih dolara.

Poljska ta sredstva nije koristila, ali su Vlada i centralna banka od izbijanja grčke krize promijenile mišljenje i žele da na još godinu produže pristup tom novcu.

Bivši guverner centralne banke Poljske, Lezek Balcerovic, smatra da tu državu ne bi trebalo da zarazi grčki virus, a kao glavnu pouku iz krize naveo je potrebu da se hitno smanji zaduženje i konsoliduju javne finansije.
XS
SM
MD
LG