Dostupni linkovi

Slovenija uslovljava pomoć Grčkoj



Slovenija će pozajmicom pomoći Grčkoj, ali samo pod određenim uslovima, čije nepoštovanje bi moglo da zaustavi njenu pomoć.

Vlada Slovenije je na današnjoj sjednici donela odluku da Slovenija zajedno sa drugim članicama eurozone pomogne Grčkoj pozajmicom od 387 miliona eura, jer u tome vidi obezbjeđivanje stabilnosti eurozone, ali i realizaciju svojih vitalnih uvoznih i izvoznih interesa.

Destabilizacija tržišta eurozone bi za Sloveniju, kao malu i povezanu privredu, mogla biti "posebno bolna", zaključila je slovenačka Vlada.

Ipak, Slovenija svoju pomoć Grčkoj uslovljava, smatrajući da pravila funkcionisanja eurozone, na osnovu pravila iz Mastrihta, nisu poštovana, zbog čega Slovenija od EU, između ostalog, zahtijeva i da se posebno pooštri nadzor mjera za stabilizaciju javnih finansija u Grčkoj i drugim zemljama sa izraženim dugovima i proračunskim gubitcima, ali i da privatne finansijske institucije preuzmu dio odgovornost zbog sprovođenja grčkog programa.

Istovremeno, Slovenija od Grčke zahtijeva i da dosljedno poštuje vremenske obaveze iz programa koji je usvojila, a Slovenija će na osnovu verifikacija koje će Evropska komisija davati na tri mjeseca i slati Grčkoj pojedinačne dijelove svoje pomoći.

Premijer Slovenije, Borut Pahor je dodao i da će Slovenija predložiti Briselu da uvede mehanizme kojim bi se omogućila i isključivanja članica iz eurozone, dodavši da se od slovenačkog radnika ne može očekivati da plaća grčkom radniku koji radi manje, niti da slovenački studenti pristanu na smanjivanje broja stipendija zbog grčkih studenata koji imaju lakši dostup do studija.
XS
SM
MD
LG