Dostupni linkovi

Kandidati za budućeg premijera Britanije glasali



Lideri tri vodeće britanske partije po anketama pred današnje izbore za donji dom parlamenta - Konzervativne, Liberalno-deomokratske i Laburističke, glasali su jutros u pratnji supruga.

Lider konzervativaca Dejvid Kameron glasao je u izbornoj jedinici u okrugu Oksfordšir, u jugoistočnoj Engleskoj. Kameron je novinarima rekao: "Osjećam se dobro. To je sve od mene za sada".

Lider Laburističke partije i aktuelni premijer Gordon Braun stigao je sa suprugom Sarom na glasačko mjesto nedaleko od kuće sjeverno od Edinburga, na istočnoj obali Škotske. Pozdravio je okupljene novinare, ali nije ništa izjavio.

Nik Kleg, koji se nalazi na čelu Liberalno-demokratske partije I supruga Mirijam Gonsales Durantes, Španjolka koja nema pravo glasa na britanskim opštim izborima, pozirali su pred kamerama pošto je Kleg glasao u Šefildu, u sjevernoj Engleskoj. "Ne mislim da je moj glas tajna", rekao je Kleg okupljenim novinarima.

Rezultati nekoliko istraživanja javnog mnjenja, objavljeni kasno sinoć, pokazala su da nijedna partija najverovatnije neće osvojiti dovoljan broj glasova da vlada samostalno.

Iako su po anketama konzervativci u blagoj prednosti, u stopu ih prati Liberalno-demokratska partija, koja je u ovoj izbornoj kampanji napravila najveći prodor među biračima, i ostavila iza sebe i vladajuće laburiste.
XS
SM
MD
LG