Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grupa evropskih zavničnika: Što prije ukinuti vize za građane BiH i AlbanijeMinistar unutrašnjih poslova Španije Alfredo Pérez Rubalkaba, predsjednik Odbora LIBE Evropskog parlamenta Huan Fernando Lopez Agilar i povjerenica unutrašnjih poslova Evropske komisije Sesilija Malmstrom uputili su pismo evropskom komesaru za roširenje Stefanu Fileu i članovima Predsjedništva EU, u kome traže što skorije ukidanje viza za građane Bosne I Hercegovine i Albanije.

Potaknuti ostvarenim nepretkom BiH i uspješnom organizacijom Međunarodne ministarske konferencije "Interkulturni dijalog i unutrašnja sigurnost", koja je 28. i 29. aprila održana u Sarajevu, u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH, evropski čenici u pismu naglašavaju da su BiH i Albanija naporno radile na sprovođenju reformi i da se približavaju postavljenim ciljevima od strane EU.

U pismu se, također, naglašava da bezvizni režim ima veliki uticaj na živote ljudi, jer dovodi do realizacije ideje slobodnog kretanja kao jednog od temeljnih prava u Evropi, koje uživaju građani Srbije, Crne Gore i Makedonije.
XS
SM
MD
LG