Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EP traži pragmatičan stav Srbije prema KosovuEvropski parlament traži od Srbije da ima pragmatičan stav prema statusu Kosova, mada napominje da priznavanje Kosova nije prihvatljivo za vlasti u Beogradu.

To se navodi u prijedlogu rezolucije o kojoj je raspravljao Spoljnopolitički odbor parlamenta EU u Briselu. Prijedlog , koji će biti dopunjen amandmanima i usvojen u junu, navodi se i da je EP "zabrinut" zbog odnosa Srbije s Kosovom i naglašava da su "dobri susjedski odnosi bitno mjerilo za težnje Srbije" i drugih zemalja regiona za članstvo u EU.

Isto tako se "iskazuje razumijevanje za emocionalne posljedice onoga što je ostalo iza rata 1999." kao razlog da je za Srbiju zasad neprihvatljivo priznavanje nezavisnosti Kosova.

Prijedlog rezolucije je obrazložen i time da je i dalje na snazi rezolucija 1244 Saveta bezbijednosti UN o Kosovu, mada su 22 zemlje EU priznale, a pet zemalja nije priznalo nezavisnost Kosova.

Pošto se u rezoluciji traži da "sve zemlje porade na jedinstvenom stavu prema Kosovu", neki španski, rumunski i grčki poslanici su naglašavali da se ne može na posredan način tražiti da zemlje Unije koje nisu priznale Kosovo, to učine zaobilazno.
XS
SM
MD
LG