Dostupni linkovi

EP traži pragmatičan stav Srbije prema Kosovu



Evropski parlament traži od Srbije da ima pragmatičan stav prema statusu Kosova, mada napominje da priznavanje Kosova nije prihvatljivo za vlasti u Beogradu.

To se navodi u prijedlogu rezolucije o kojoj je raspravljao Spoljnopolitički odbor parlamenta EU u Briselu. Prijedlog , koji će biti dopunjen amandmanima i usvojen u junu, navodi se i da je EP "zabrinut" zbog odnosa Srbije s Kosovom i naglašava da su "dobri susjedski odnosi bitno mjerilo za težnje Srbije" i drugih zemalja regiona za članstvo u EU.

Isto tako se "iskazuje razumijevanje za emocionalne posljedice onoga što je ostalo iza rata 1999." kao razlog da je za Srbiju zasad neprihvatljivo priznavanje nezavisnosti Kosova.

Prijedlog rezolucije je obrazložen i time da je i dalje na snazi rezolucija 1244 Saveta bezbijednosti UN o Kosovu, mada su 22 zemlje EU priznale, a pet zemalja nije priznalo nezavisnost Kosova.

Pošto se u rezoluciji traži da "sve zemlje porade na jedinstvenom stavu prema Kosovu", neki španski, rumunski i grčki poslanici su naglašavali da se ne može na posredan način tražiti da zemlje Unije koje nisu priznale Kosovo, to učine zaobilazno.
XS
SM
MD
LG