Dostupni linkovi

Nacrt rezolucije EU budi nadu za BiH


Doris Pack
Doris Pack
Ništa iznimno novo ne stoji u nacrtu izvještaja o BiH, koji bi uskoro, nada se izvjestiteljka Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack, trebao biti pretočen u parlamentarnu rezoluciju.

Loše, sve gore prilike u zemlji, gdje ne jenjava govor mržnje i nacionalistička retorika, politička blokada i zaostajanje...

Gotovo u dan, sličan poziv je sa istog mjesta otišao na istu adresu, na žalost, bez očekivanog efekta. Po čemu je onda nova inicijativa važna, pitanje je za izvjestiteljku za BiH, Doris Pack.

"Važnost ovog izvještaja i rezolucije koja će doći je u tome da pokaže bh narodima da Evropski parlament još uvijek ima interesa za njihovo stanje, da šalje poziv na buđenje bh političarima koji moraju zajednički raditi, graditi zajedničku državu jer samo država BiH može ući u Evropsku uniju - ne RS, niti Federacija...Dakle mnogo toga još treba učniti, jer je zaostatak za onim što je do sada trebalo ostvariti, iznimno veliki", rekla je Pack.
Jelko Kacin, foto Vesna Anđić


Za člana Evropskog parlamenta iz Slovenije Jelka Kacina je šokantno i bez sličnog primjera u političkoj praksi ponašanje predsjednika vlade manjeg bh. entiteta.

"Bio sam nedavno šokiran kada sam vidio izjavu predsjednika vlade RS u Zagrebu na košarkaškoj utakmici, gdje su ga pitali za koga bi navijao kada bi se susreli Hrvatska i BiH. On je kao iz topa odgovorio da bi navijao za Hrvatsku, jer mu BiH nikako ne leži. Ne znam ni za jednu državu u Evropi, čiji bi visoki predstavnik izvršne vlasti izrekao takvu izjavu i ostao politički živ. Takvo nesto je nedostojno, nije vrijedno politike ni izvršne vlasti. Ne govorim ovdje o preziru svoje vlastite države, govorim o poštivanju političkog kodeksa i evropskih civilizacijskih vrijednosti", kaže Kacin.

Prijedlog rezolucije Evropskog parlamenta, koji se još usaglašava na Komitetu za vanjske poslove i među različitim političkim grupama, izaći će na glasanje pred Parlament prije ljetnje pauze, a Bosancima i Hercegovcima bi, sem potvrde sumornog stanja u kakvom se bh država i politika nalaze, trebao poslužiti i kao podsjetnik da su predstojeći izbori iznimna demokratska prilika.

Pozivaju se da izađu na izbore, da glasaju ne po inerciji, već iskazujući podršku onim kandidatima za koje vjeruju da će na bolje mijenjati stvari, a da kazne one koji su iznevjerili njihovo povjerenje i očekivanja.
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG