Dostupni linkovi

Klinton:Nuklearne ambicije Irana globalna opasnostNuklearne ambicije Irana dovode svijet u opasnost, upozorila je noćas po centralnoevropskom vremenu američka državna sekretarka Hilari Klinton na UN-ovoj konferenciji o neširenju nuklearnog oružja i pozvala na snažniji međunarodni odgovor na prijetnju koja dolazi iz Teherana.

Klinton je ocijenila da je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, koji je govorio prije nje, ponudio iste "umorne, lažne optužbe", dodajući kako se Iran "izruguje pravilima" Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT), čija je revizija tema jednomjesečne konferencije UN-a, te kako će "Iran učiniti sve što može da izbjegne odgovornost".

Iran, prema riječima Klintonove, "cinički tvrdi da poštuje Sporazum NPT , iako krši njegove sigurnosne odredbe, proširuje svoj program obogaćivanja urana, ne sarađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) i ignoriše rezolucije Savjeta Bezbijednosti UN-a".

"Potezi Irana dovode u opasnost režim neširenja nuklearnog oružja u svijetu", rekla je Klinton. Iran i Sjevernu Koreju ona je nazvala otpadnicima od režima NPT-a, navodeći da se Pjongjang "povukao iz NPT-a kada je uhvaćen u laži, a kasnije je objavio i dvije nuklearne probe".

Prijeteći novim, strožim sankcijama Iranu, koje se trenutno razmatraju među članovima Savjeta bezbijednosti UN-a, Klinton je rekla da ćemo "na kraju, svi biti suđeni ne po riječima, nego po djelima".

"Iran je jedina zemlja u ovoj dvorani za koju je Odbor guvernera IAEA-e utvrdio da ne poštuje sigurnosne obaveze, te da prkosi Savjetu bezbijednosti i IAEA-i", istakla je. "Pozivam Iran da se pridruži ostalim izaslanstvima, kako bi ispunili našu obvezu izgradnje sigurnijeg svijeta", naglasila je.
XS
SM
MD
LG