Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kouchner o odnosima Beograda i Prištine


Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner ocijenio je za beogradske "Večernje novosti" da za Srbiju vjerojatno neće biti moguć ulazak u Europsku uniju (EU) bez riješenog problema Kosova, te dodao kako i Srbiju i Kosovo vidi u Uniji.

Upitan vidi li Srbiju i Kosovo zajedno u EU, šef francuske diplomacije kratko je odgovorio: "Jednoga dana, da" te je izrazio nadu da će biti moguće da zajedno sudjeluju na predstojećoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Sarajevu.

Govoreći o mogućnosti iznalaženja rješenja za nazočnost Beograda i Prištine na međunarodnim konferencijama, istaknuo je da se zalaže za napredak te podsjetio na osjetljivost tog problema.

On je, kako piše isti list, pozvao dvije strane na razgovor te također istaknuo da on sam Beogradu nikada nije savjetovao da odustane od tužbe o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

"Nisam slao takve poruke. Srbija je slobodna zemlja, kazao je te dodao kako odluka suda o tom pitanju ne može utjecati na odluku EU o dodjeli statusa kandidata za članstvo Srbiji jer te dvije stvari nisu u vezi", istaknuo je Kouchner.
XS
SM
MD
LG