Dostupni linkovi

Nemiri u Tajlandu: demonstranti traže pomoć EU



Tajlandski demonstranti, koji već sedmicama protestvuju protiv aktualne vlasti, vladu su pokušali "stisnuti" i pozivom na međunarodnu pomoć. Demonstranti su zatražili od Evropske unije da u tu državu pošalju promatrače koji će nadzirati buduće akcije tajlandske armade.

Dan nakon krvavih sukoba između vojske i demonstranata na ulicama Bangkoka, u kojima je umro jedan vojnik, a 18 ljudi je ranjeno, demonstranti u crvenim košuljama su se obratili delegaciji EU u glavnome gradu s molbom da pomogne riješiti krizu.

Crvenokošuljaši od sredine marta okupiraju glavnu bangkošku poslovnu četvrt te iskazuju protivljenje postupcima vlade koja je na proteste odlučila poslati vojsku koja se sukobila s masom. Pripadnici vladinih snaga su isprva pucali u zrak, a nakon toga i po demonstrantima.

Jučer se na ulicama Bangkoka okupilo više hiljada provladinih demonstranata odjevenih u žute majice. To je prvi takav skup od početka sukoba između crvenokošuljaša i vojske. Žutokošuljaši zahtijevaju da vojska uvede vladavinu prava i uspostavi demokratiju.
XS
SM
MD
LG