Dostupni linkovi

Avioni nikako da polete


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Iako Vlada RS godinama najavljuje različite velike projekte u oblasti vazdušnog saobraćaja, avioni Republike Srpske nikako da polete. Izgradnja dugo najavljivanog trebinjskog aerodroma još nije počela, na banjalučkom već nekoliko mjeseci nema letova, dok aviokompanije RS “Sky Srpska” ima svu infrastrukturu - osim aviona. Pompezno najavljivani projekti Vlade RS u oblasti vazdušnog saobraćaja i danas se svode na priče kako se “pregovara s ozbiljnim partnerima”.

Republici Srpskoj nikako se ne da vinuti u nebo. Potvrđuje to niz neuspješnih projekata čiji je cilj trebalo da bude uspostavljanje avio saobraćaja. Prema najavama vlasti RS, gradnja aerodroma u Trebinju trebalo je da započne na proljeće ove godine. Entitetska Vlada ranije je odobrila 1,6 miliona maraka samo za izradu projektne dokumentacije. Krajem prošle godine bivši direktor trebinjskog aerodroma Zoran Okilj, najavljivao je veliki interes investitora, 400 radnih mjesta i završetak radova u roku od tri godine. Godinu kasnije, priča je ostala na urađenim “master planovima i projektnoj dokumentaciji”. I naravno, zainteresovanim investitorima. Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović:

„I dalje se traži partner, Vlada da obezbijedi prostor i infrastrukturu, a budući koncesionar da obezbijedi sredstva za gradnju tog aerodroma. Za sad imamo tri ozbiljne firme koje pregovaraju oko toga, određen je pregovarački tim i nastavlja se u tom pravcu.“


A bivši direktor neizgrađenog aerodroma u Trebinju, Zoran Okilj, u međuvremenu je imenovan za direktora banjalučkog aerodroma. Ni tu se nije usrećio – istina, u novom preduzeću dočekao ga je gotov aerodrom, ali bez letova i sa katastrofalno lošim poslovanjem. Okilj je medijima rekao da ima biznis-plan, koji na početku uključuje pregovore sa BH Airlines-om i uvođenje linije Banjaluka-Sarajevo. Pregovara se, tvrdi direktor, i sa jednom ruskom kompanijom:

„Očekujem da će se stanje promijeniti sa ukidanjem viza, u smislu da nećemo više biti ograničeni, da možemo da računamo na niskobudžetne aviokompanije koje bi s ovih prostora kupile putnike.“


Nerealni projekti

Osim što banjalučki aerodrom nema saradnju ni sa jednom stranom aviokompanijom – nema ni sa domaćom, Sky Srpska, jer ona još ne raspolaže avionima. Od nabavke dva aviona nije se odustalo ni u godini recesije - Vlada RS ranije se obavezala da će dati garancije za 56 miliona dolara kredita za kupovinu letilica. Direktor “Sky Srpska”, Zoran Injac:

„Mi i dalje provodimo ove naše aktivnosti koje se odnose prema toj nabavci, proslijedili smo resornim ministarstvima, ona su uključena u to, i to još traje.“


A premijer RS Milorad Dodik uvjeren je u uspješnost svih projekata avio saobraćaja u tom entitetu. Iako aerodrom u Banjaluci nema ni jedan sklopljen ugovor s nekom aviokompanijom, Dodik vjeruje da će on biti zanimljiv za potencijalne investitore:

„Mi pripremamo aerodrom da može da primi letove i nadamo se da će postojati interes kompanija da to učine.“

Suprotno premijeru, opozicionari u RS ne vjeruju u budućnost najavljenih projekata i nazivaju ih Potemkinovim selima. Predsjednik Demokratske stranke Dragan Čavić:

„Mi svi živimo u RS u jednoj fatamorgana-situaciji. Nema ništa od aerodroma u Trebinju jer to je neprofitabilna investicija koja nema nikakve isplativosti u perspektivi, kao što očigledno nema ništa ni od aviokompanije RS. Sve aviokompanije svugdje u svijetu danas su u ogromnim ekonomskim problemima zbog recesije. Dakle, sve su to fragmenti jednog opšteg megalomanskog pristupa ove sadašnje vlade, koji će nas skupo koštati za buduće vrijeme.“


Kako stvari za sada stoje, ne može se zaključiti da su vlasti RS naučile nešto iz sopstvenih grešaka. Domaća javnost dobro pamti i debakl od poslovne saradnje banjalučkog aerodroma sa privatnom austrijskom aviokompanijom "Austrojet” i uspostavljanje linije Banjaluka – Salcburg. Vlada RS platila je milion i 200.000 maraka za šest mjeseci letenja praznog aviona.

Sumirajući rezultate takvih projekata, utisak je da će avioni iz RS poletiti samo ukoliko se vlada pod hitno prizemlji.
XS
SM
MD
LG