Dostupni linkovi

Behmen traži zabranu "šetnje" u Dobrovoljačkoj


Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uputio je hitan zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i zatražio "zabranu najavljene šetnje i obilježavanje sukoba između legalnih oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine i okupatorskih snaga Jugoslavenske narodne armije 3. maja 1992. godine, koju je najavio takozvani Pododbor za obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici", saopćeno je iz Uprave Grada.

Behmen smatra da se u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine nije dogodio zločin, nego da je Sarajevo obranjeno od napada strane vojne sile na teritoriji međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, prenosi portal Sarajevo-x.com.

On podsjeća javnost da je i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju nakon višegodišnje istrage ustanovio da je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta i da u incidentu u toj ulici nema elemenata krivičnog djela te bi stoga najavljeno obilježavanje bilo ruganje žrtvama troipogodišnje opsade Sarajeva koja je počela tog dana.
XS
SM
MD
LG