Dostupni linkovi

Mesić prijavio prijetnje smrću na Facebooku


Stipe Mesić, Foto: zoomzg
Stipe Mesić, Foto: zoomzg
Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić prijavio je prijetnje preko interneta. Policija je pokrenukla istragu, a mediji navode kako su većina članova Facebook grupe „Smrt za Stipu Mesića“ - Srbi s Kosova.

Osiguranje bivšeg hrvatskog predsjednika Stipe Mesića prijavilo je policiji prijetnje Mesiću preko interneta, odnosno preko Facebook stranice „Smrt za Stipu Mesića“, koja više nije dostupna.
Mesić je u kratkom komentaru medijima kazao kako se – ne boji.

„Došle su neke prijetnje, a budući da je to pitanje koje treba rješavati policija, moj ured je odmah reagirao i poslali smo to policiji. U zadnje vrijeme dosta toga dolazi pa nam je dosadilo, zato smo i poslali policiji. To su nekakve četničke igre, oni još misle valjda da se još može ponoviti Srebrenica. Ne razumiju da je sve to završeno.“

Krunoslav Borovec, Foto: Enis Zebić
Grupa "Smrt za Stipu Mesića" na Facebooku je osnovana u siječnju ove godine, i ima nešto ispod 5 000 članova. Kao osnivač grupe navodi se Predrag Roli Bogdanović, a kao administrator Brane Šatara. Postovi u grupi bave se veličanjem ekstremnog srpskog nacionalizma i četništva, a Stipe Mesić im je omiljena meta. Neki hrvatski mediji navode da su većina članova te grupe – Srbi s Kosova. Policija je kasno sinoć potvrdila da je zaprimila prijavu.

Glasnogovornik Krunoslav Borovec:

„Sukladno uobičajenoj praksi, mi ćemo o zaprimljenoj prijavi obavijestiti nadležno državno odvjetništvo, i poduzeti sve mjere kako bi se utvrdilo eventualno tko je autor takvog sadržaja objavljenog na Facebooku.“


Na naš upit, policija je danas pred slanje ovog izvještaja samo šturo kazala kako je kriminalistička obrada u tijeku.

Prijetnje ozbiljno shvatiti

Svaku prijetnju treba ozbiljno shvatiti, a pogotovo kada se izražava prema osobi koja ima takvu političku karijeru i političku važnost kao Stipe Mesić, kaže za RSE dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i dugogodišnji Mesićev savjetnik Vlatko Cvrtila.

„Sve te prijetnje su zapravo motivirane određenom osobnom mržnjom koja se usmjerava prema njemu, a ta mržnja proizlazi iz određenih suprotstavljenih mišljenja između onih koji prijetnje šalju i samog predsjednika Mesića. Sada je naravno pitanje – zašto on izaziva takvo iskazivanje – rekao bih u nekim situacijama - čak i bijesa i mržnje prema njemu? To je prije svega zbog toga što je on bio političar bez dlake na jeziku. On je osoba koja je jasno razgrađivala sve one mitove i mitologije koji su postojali na ovim prostorima.“

S obzirom da on više nije predsjednik Republike, da možda nema takvu moć kakvu je prije imao, pa su sada oni koji mu prijete nekako hrabriji u iskazivanju tih svojih prijetnji, pa ih onda objavljuju na internetu, odnosno u pismima ili na neki drugi način.
Takav negativan odnos prema Mesiću rezultat je suprotstavljenih sustava vrijednosti bivšeg predsjednika i njegovih kritičara.

„On je vrlo jasno i nedvojbeno izrazio svoje vrijednosne sudove i stavove o mnogim stvarima, što baš i nije karakteristika političara na ovim prostorima, barem ne političara koji imaju namjeru ostvariti jednu takvu uspješnu karijeru. On ne samo da je na vrijednosnoj razini iskazivao jasne stavove i protivljenje određenim procesima i događanjima, nego je i na području ideologije iskazivao javne stavove. I naravno, kada imate dvije suprotnosti, pogotovo one koje se isključuju, da će taj opdnos uvijek izazvati neku razinu mržnje, odnosno neku razinu protivljenja.“


Ovo nije prvi puta da netko bivšem predsjedniku prijeti smrću, a otkako je otišao s funkcije anonimni kritičari su se ohrabrili, kaže Cvrtila.

„Možda se sad jasnije iskazuju, s obzirom da on više nije predsjednik Republike, da možda nema takvu moć kakvu je prije imao, pa su sada oni koji mu prijete nekako hrabriji u iskazivanju tih svojih prijetnji, pa ih onda objavljuju na internetu, odnosno u pismima ili na neki drugi način.“


Prošle i ove godine takvih je prijetnji bilo šest, na internetu i u klasičnim pismima, a policija do sada nije pronašla tko je te prijetnje uputio.
XS
SM
MD
LG