Dostupni linkovi

Jaja, dimne bombe i tuča u ukrajinskom parlamentu




Sabina Čabaravdić

Zastupnici opozicije u ukrajinskom Parlamentu bacali su jaja i dimne bombe nakon što je u Donjem domu odobren sporazum prema kojem se ruskoj mornarici dozvoljava korištenje luke na Krimu do 2042. godine.


Ukrajinski nacionalisti, bivša premijerka Julija Timošenko i bivši predsjednik Viktor Juščensko smatrali su da je iznajmljivanje baze izdaja nacionalnih interesa. Oni žele da se baza isprazni nakon isteka postojećeg ugovora o najmu 2017. godine.

Više hiljada pristalica opozicije okupilo se ispred zgrade parlamenta nakon što su poslanici iz koalicije novoizabranog predsjednika Viktora Janukoviča odobrili produženje ostanka ruske Crnomorske flote u bazi na Krimu na 25 godina.

Prostorije parlamenta ispunile su se dimom nakon što su bačene dimne bombe dok se predsjednik Skupštine Volodimir Litvin od "kiše jaja" koje su poslanici bacili prema njemu zaklonio iza kišobrana.

Nedugo prije ovog incidenta Litvin je proglasio ratificirani sporazum s Rusima:

"Za je glasalo 236 zastupnika. Odluka je prihvaćena."
Tuča poslanika, 27Apr2010


Janukovič je 21. aprila postigao sporazum o produženju upotrebe vojne baze s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim u zamjenu za 30 posto popusta u cijeni za isporuke ruskog plina Ukrajini.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov pozdravio je potpisivanje sporazuma, ocijenivši to kao "veliku pobjedu predsjednika Janukoviča." On je naglasio da bi desetogodišnji popust na cijene plina omogućio Ukrajini da modernizuje svoju ekonomiju koja je 2009. godine zabilježila pad od 15 odsto.

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko u utorak je u Kijevu obećala da će taj sporazum poništiti kad dođe na vlast. Ona kaže kako je sporazum „izdaja nacionalnih interesa“.

Ruska Državna duma također je ratificirala taj sporazum. Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Andrej Denisov rekao je da će, ukoliko Ukrajina poništi sporazum, to predstavljati grubo kršenje međunarodnog prava.
Protesti ukrajinske opozicije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00


*****
Pročitajte i ovo:
Ugovor o Krimu - ozbiljan problem Rusiji u budućnosti
XS
SM
MD
LG