Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Avganistanske snage greškom ubile pripadnike UN-a krajem 2009Istražitelji Ujedinjenih nacija pretpostavljaju da su pripadnici avganistanske policije greškom zapucali i ubili najmanje trojicu djelatnika UN-a tokom napada talibana u oktobru 2009. godine, rekao je viši zvaničnik UN-a.

Susana Malkora, visoka zvaničnica UN-a za mirovne operacije, tu je ocjenu iznijela predstavljajući izvještaj istražne komisije UN-a o napadu talibana 28. oktobra na pansion u Kabulu u kojem je ubijeno pet djelatnika UN-a. Ona je opisala zbunjujuće okolnosti u kojima su talibanski napadači i avganistanske snage sigurnosti bili odjeveni u iste policijske odore.

"To je bila vrlo, vrlo haotična situacija usred noći. Istražitelji vjeruju da su troje djelatnika UN-a ubili avganistanski policajci dok su pokušavali pobjeći iz pansiona. Čini se da je to bila prijateljska vatra", rekla je Malkora.

Ona je dodala da je UN-ovog oficira za bezbijednost, Amerikanca Luisa Maksvela, vjerojatno isto ubila vatra afganistanske policije koja ga je, čini se, zamijenila za pobunjenika. Malkora je rekla da ostaje nejasno kako je tačno poginuo.

Peti djelatnik UN-a koji je izgubio život u napadu poginuo je u požaru koji se proširio nakon što su talibani u pansion bacili granate. Riječ je o internoj istrazi UN-a, bez ovlašćenja za podizanje optužnice .

"UN je od avganistanskih vlasti zatražio da nastavi istragu", rekla je Malkora.Avganistanska je vlada prvobitno rekla da su UN-a ubili talibani.
XS
SM
MD
LG