Dostupni linkovi

Moguć sporazum o granici u Barencovom moruRuski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da je moguće postići sporazum sa Norveškom o spornoj granici u Barencovom moru, čije bi rešenje otvorilo pristup rezervama nafte i gasa u regionu.

Medvedev je doputovao u dvodnevnu posetu Norveškoj, a planirano je da pitanje demarkacije granice bude prvo na dnevnom redu, iako su obe strane ranije odbacile mogućnost konačnog sporazuma.

Savetnik Kremlja za inostranu politiku Sergej Prihodko rekao je novinarima da za samo oko 7 000 kvadratnih kilometara od ukupno 560 000 u "južnom delu" zone treba postići dogovor.

Sporna zona nalazi se izmedu nalazišta gasa Stokman na ruskoj strani, što je ogroman rezervoar koji ima dovoljno gasa da zadovolji globalne potrebe za godinu dana, i dva perspektivna nalazišta nafte i gasa na norveškoj strani koji se zove Špicbergen.

Prema sporazumu iz 1978. godine dve strane mogu da koriste oblast za ribolov. Interes za ovaj region je veliki jer se veruje da Arktik ima velike rezerve gasa i nafte.
XS
SM
MD
LG