Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slovenski parlament raspravlja o referendumu o ArbitražiPoslanici će danas u slovenskom parlamentu službeno uložiti zahtjev za raspisivanje naknadnoga zakonodavnoga referenduma o Arbitražnom sporazumu. Zahtjev je podržalo 86 poslanika.

Za raspisivanje naknadnoga zakonodavnoga referenduma su se prije mjesec dana s premijerom Borutom Pahorom dogovorili predsjednici svih parlamentarnih stranaka. Nakon ratifikacije sporazuma, poslanici su potpisali i zahtjev za raspis referenduma.

Nakon formalno uloženog zahtjeva u parlamentu će začeti teći sedmodnevni rok za odluku parlamenta o tom zahtjevu. Nakon toga će se u Sloveniji započeti i predreferendumska kampanja. Predviđa se da će se referendum o Arbitražnom sporazumu održati 6. juna.

Slovenski parlament je prije sedam dana ratifikovao Arbitražni sporazum glasovima 48 poslanika, dok su poslanici opozicije SDS-a, SLS-a i SNS-a bojkotovali glasanje tvrdeći da nisu imali dovoljno vremena za pripremu rasprave. Istovremeno, predstavnici vladajuće koalicije su naglasili da opozicija "nije mogla glasati protiv tako dobroga sporazuma".

Koalicija tvrdi da je Sporazum dobar korak u uspješnom rješavanju graničnoga spora s Hrvatskom, te da su njime zadovoljeni slovenski nacionalni interesi.
XS
SM
MD
LG