Dostupni linkovi

Zatvoren tajni zatvor u Iraku


Iračke vlasti zatvorile su tajni zatvor u kojem je bez suđenja držano više od 400 sunitskih muslimana, dok su uhapšena tri zvaničnika vojne jedinice koja su rukovodila tajnom lokacijom, izjavio je danas zvaničnik iračkog Ministarstva za zaštitu ljudskih prava Kamil Amen.

Jedinica koja je rukovodila tajnom lokacijom predavala je izveštaje direktno u kancelariju premijera Nurija al Malikija, koji je šiit, ali zvaničnici iz užeg kruga oko premijera negiraju bilo kakvu povezanost ili da su znali za postojanje ovog zatvora, navodi Srna.

"Uhapšena su tri oficira. Ono što je bitno je da je zatvor sada zatvoren i da pripada prošlosti", rekao je Amen.

U zatvoru koji se nalazio na aerodromu Mutana u centralnom delu Bagdada bili su smešteni pobunjenici uhapšeni prošle godine tokom vojne kampanje u provinciji Nineveh na severu Iraka.

Amen je istakao da je u zatvoru bio 431 zatvorenik, od kojih je stotinu oslobođeno, 20 je poslato u grad Mosul a ostali u zatvorske jedinice Ministarstva pravosuđa. Vojni zvaničnici tvrde da su imali naloge za hapšenje za sve zatvorenike koji su bili u zatvoru.

Portparol bezbednosnih snaga u Bagdadu general major Kasim al Musavi rekao je da "to nije bio tajni zatvor već pritvorska jedinica u koju su mogle da uđu sve organizacije za zaštitu ljudskih prava i Ministarstvo za zaštitu ljudskih prava".
XS
SM
MD
LG