Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tihić za sporazum o posebnim odnosima Hrvatske i BH


Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor primila je danas izaslanstvo Stranke demokratske akcije (SDA) na čelu s predsjednikom stranke Sulejmanom Tihićem, a na sastanku je, uz ostalo, dogovoreno kako će dvije stranke inicirati sklapanje sporazuma o posebnim odnosima između dviju država.

Predsjednici dviju stranaka po završetku sastanka naglasili su kako žele osnažiti međusobnu suradnju te da su suglasni u punoj potpori ustavnoj reformi u BiH, koja će osigurati euroatlantsku perspektivu BiH, kao jedinstvene i funkcionalne države triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda.

Tihić je istaknuo da bi sporazum o posebnim odnosima Republika Hrvatska trebala zaključiti s BiH, za razliku od sporazuma koji proizlaze iz Daytonskog sporazuma, po kojem sporazume sa susjednim državama sklapaju pojedini entiteti.

"Naše su zemlje upućene jedna na drugu i smatramo da naši odnosi zaslužuju poseban tretman", rekao je Tihić.

Pozdravio je to što će Republika Hrvatska u Preambulu Ustava unijeti bošnjačku nacionalnu manjinu, a premijerki Kosor zahvalio je na potpori ulasku BiH u NATO, posebno na njezinu lobiranju tijekom NATO-va summita u Pragu.
XS
SM
MD
LG