Dostupni linkovi

Kalas: Veći ekonomski gubici nego nakon 11. septembraEvropski komesar za saobraćaj Sim Kalas rekao je da je ekonomska šteta od obustavljanja aviosaobraćaja zbog vulkanskog dima verovatno veća nego nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Međutim, on je na vanrednoj sednici ministara saobraćaja EU istakao da neće biti kompromisa kada je reč o bezbednosti putnhika.

Kriza je ušla u peti dan i do sada je oko 7 miliona putnika je onemogućeno da putuje.

Aerodromi i aviokompanije žele da budu pronađeni načini da se smanje troškovi, koji su samo kod aviokompanija dostigli iznos od 200 miliona evra dnevno.

Asocijacija međunarodnog vazdušnog saobraćaja (IATA) je optužila evropske vlade da su bile neprofesionalne u proceni rizika od vulkanskog pepela.

Ključne aviokompanije – poput „Britiš Ervejza“ (British Airways), KLM, Lufthanza (Lufthansa) – saopštavaju da su obavile probne letove i da nisu utvrdile opasnost od vulkanskog pepela.

Britanski premijer Gordon Braun (Brown) je izjavio da njegova vlada razmatra angažovanje mornarice koja bi prevozila putnike iz Španije gde bi pristizali avionima sa drugih kontinenata.
XS
SM
MD
LG