Dostupni linkovi

Polovina evropskog neba i dalje pod blokadom


Kina - čekanje na let, aerodrom u Hong Kongu
Kina - čekanje na let, aerodrom u Hong Kongu
Evropska će komisija uspostaviti ad-hoc grupu za procjenu situacije u zračnom saobraćaju, nakon što je oblak pepela iz vulkana na Islandu, gotovo u cjelosti paralizirao letove iznad evropskog kontinenta. Inače, oblak se bitno „istanjio“ i preko Sibira se kreće dalje prema istoku.

Od kako je, nakon 200 godina, ponovno proradio vulkan na Islandu, u Evropi je ukupno otkazano oko 70 hiljada letova. Prekid prevoza putnika i tereta košta avio-kompanije najmanje 200 miliona dolara dnevno, uz dodatne milijarde u poremećenim ekonomskim tokovima, navode evropski analitičari.

Brian Flynn, zamjenik direktora evropske kontrole letenja „Eurocontrol“ kaže:

"Otprilike 50 posto evropskog kontinenta je izvan utjecaja vulkanskog oblaka, ali druga polovina je potpuno blokirana. Ali, s obzirom na povezanost svih zemalja skoro sedam miliona putnika je pogođeno. Stanje je teže od onog nakon terorističkih napada u SAD 11. septembra. I to je ono što treba raspraviti na nivou EU“

Eurozona - 16 država EU koje za zajednički novac imaju euro - usred je oporavka, a ključno pitanje je koliko će erupcija na Islandu trajati, kažu ekonomisti.

Ukoliko potraje nekoliko sedmica, sa makroekonomskog stanovišta, ona će biti samo epizoda, ali, ako potraje mjesecima, onda će to biti druga priča.
Rusija - Putnici na aerodromu u St.Petersburgu


A koliko dugo će glečerski vulkan izbacivati pepeo može se samo nagađati. Posljednji put se isti vulkan aktivirao 1821. godine i izbacivao je pepeo dvije godine.

Količina pepela i njegova koncentracija iznad evropskih avionskih linija se neprekidno mijenja zbog geoloških i metereoloških sila.

Stručnjaci tvrde da opasnosti po ljudsko zdravlje nema, ali su lideri eurozone pozvali na uzbunu, tražeći načina da se ovakve situacije bolje savladavaju.

Britanski premijer Gordon Brown, zabrinut za sigurnost hiljade putnika, među ostalim je danas predložio i uspostavljanje mosta sa Španijom.

„Ukoliko se hiljade ljudi iz Amerike ili Azije trebaju vratiti kući, učinićemo to mogućim. Prebacićemo ih do Španije, a potom u Britaniju.“

Erupcija vulkana Eyjafjallajokulla, na jugu Islanda, koji je mirovao gotovo 200 godina, počela je 14. aprila. Iz grotla je u atmosferu izbačena ogromna količina pare, dima i pepela u visinu od šest do 11 kilometara.

Zabrana letova uvedena je usljed zabrinutosti da bi pepeo, koji je mješavina stakla, pijeska i djelića stijena, mogao uzrokovati ozbiljnu štetu na avionskim motorima.

Avionski promet je danima blokiran u većem dijelu Evrope i tek danas se krenulo s postupnom normalizacijom prema nekim odredištima.

Jutros nije bilo pepela iznad Španije, Portugala, juga Francuske, sjevera Italije i Slovenije te Norveške, dijelova Švedske i Finske.

*****
Pročitajte i ovo:
Oblak pepela s Islanda i dalje blokira avio saobraćaj

U regionu delimično funkcioniše aviosaobraćaj

U regionu delimično funkcioniše aviosaobraćaj

Možda ne koliko u Evropi, ali oblak pepela s Islanda donekle je poremetio i saobraćaj u regionu.

Vazdušni prostor iznad Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine od danas delimično funkcioniše.

Posle više od 40 sati od zabrane sletanja, poletanja i preletanja nad nebom Srbije, sa aerodorma Nikola Tesla u Beogradu poleteo je prvi JAT-ov Boing 737 za Atinu.

Uopšteno, aviosaobraćaj sa beogradskog aerodroma od jutros radi prema određenim destinacijama. Međutim, i dalje su otkazani su letovi prema evropskim gradovima: Minhen, Frankfurt, Diseldorf, Brisel i Amsterdam i Beč, jer je tamošnji vazdušni prostor zatvoren za saobraćaj. Pored Atine, avioni srpske nacionalne aviokompanije leteće danas put Rima i Podgorice.

Vazdušni prostor iznad Hrvatske je, posle prvobitnog zatvaranja, ponovo otvoren. Hrvatska kontrola aviosaobraćaja saopštila je da je posle 8 sati, bez ograničenja, otvoren vazdušni prostor Republike Hrvatske.

“Zbog dinamike promena najnovijih vazduhoplovno - meteoroloških podataka, naše obrade i donošenja operativnih odluka, slede dalja saopštenja”, navodi se u saopštenju portparola HKZP-a Olivere Ilijaš.

Aerodromi u Hrvatskoj su otvoreni. Međutim, svi međunarodni letovi Croatia Airlinesa otkazani su do 16 sati, izuzev letova Split-Rim i Dubrovnik-Rim.

Avio saobraćaj delimično je otvoren i u Crnoj Gori. Agencija za kontrolu letenja Crne Gore i Srbije saopštila je, da je na osnovu procene stanja, odlučila da otvori aerodrome u Podgorici i Tivtu za pojedine letove.

Kada je reč o BiH, vazdušni prostor u ovom delu regiona od jutros je u potpunosti otvoren. Tokom dana se očekuju letovi za Istanbul, Beč i Ljubljanu.

"Međutim, kao što je poznato, brojni aerodromi diljem sjeverne i zapadne Evrope su zatvoreni, te nemamo dolazaka. Pratimo meteorološku situaciju i moguće su izmjene", kazala je za Sarajevo-x.com Edita Sulejmanović, portparol Međunarodnog aerodroma Sarajevo.
XS
SM
MD
LG