Dostupni linkovi

Đorđe Ždrale osuđen na 20 godina zatvora



Sud Bosne i Hercegovine osudio je Đorđa Ždralu na 20 godina zatvora zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera 2000. godine u Bijeljini, prenosi portal sarajevo-x. Ovo je drugi put kako je Ždrale osuđen za krivično djelo ubistva, dok je oslobođen optužbi za ubistvo bračnog para Todorović.

Ždrale, koji će 6. maja napuniti 34 godine, je sredinom januara prošle godine na osnovu Interpolove potjernice uhapšen u Njemačkoj, nakon čega je deportovan u BiH.

Prema optužnici Kantonalno tužilaštva u Sarajevu, on je tokom 2000. godine, dok je izdržavao kaznu zatvora u Istočnom Sarajevu zbog ubistva Gorana Batinića sa saradnicima isplanirao ubistvo Mauzera.

Ždrale sa svojim pomagačima 7. juna iste godine u periodu od 20.30 i 20.50 sati u Bijeljini na raskrsnici blizu željezničke stanice ubio Mauzera.

Oni su sustigli vozilo kojim je upravljao Mauzer, te je Ždrale kroz prozor iz automatske puške u tri kratka rafala ispucao 13 metaka od čega je šest pogodilo Mauzera koji je podlegao na licu mjesta. Potom je sa svojim saradnicima pobjegao sa mjesta zločina.

On je 1996. godine osuđen na sedam godina zbog ubistva Gorana Batinića. Ždrali je suđeno i za ubistvo bračnog para Todorović na Palama. Međutim, on je oslobođen tih optužbi. Njegovi saradnici Boris Govedarica, Zoran Golub i Vlatko Mačar ubijeni su u 2007. i 2008. godini.

XS
SM
MD
LG