Dostupni linkovi

Silajdžićeva kritika izazvala različite reakcije


Haris Silajdžić na otvaranju Međunarodnog privrednog sajma u Mostaru, 13. april 2010.
Haris Silajdžić na otvaranju Međunarodnog privrednog sajma u Mostaru, 13. april 2010.
Međunarodni privredni sajam u Mostaru zasjenili su govori predsjednika Srbije Borisa Tadića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića. Silajdžić je, naime, ponovio da slučajevi hapšenja Ejupa Ganića i Ilije Jurišića opterećuju odnose između te dvije države, te da se “problemi ne smiju gurati pod tepih”.

Istovremeno, srbijanski predsjednik je, nakon Silajdžićevog obraćanja, poručio da zemlje regiona ne treba da budu taoci prošlosti i da se u tom cilju treba ponašati racionalno.

Predstavnici političkih partija u BiH i analitičari podijeljeni su u mišljenjima kada je riječ o istupima srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića. Dok jedni smatraju da je Tadić upotrijebio diplomatski rječnik, drugi opravdanim ocjenjuju Silajdžićev nastup.

Dragan Čović i Boris Tadić u Mostaru, 13. mart 2010.
Uprkos činjenici da je Haris Silajdžić HDZ-ov koalicioni partner na federalnom i državnom nivou, predsjednik te političke stranke, Dragan Čović, stavio se na stranu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Iako je na novinarski upit rekao da ne želi komentarisati govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, u kojem je Haris Silajdžić ponovio stav da je Srbija kriva za hapšenje Ejupa Ganića i Ilije Jurišića, Čović je to demantovao već u sljedećoj rečenici:

„Ja mislim da smo iza toga imali jedan poseban govor, rekao bih nadahnuti govor predsjednika Republike Srbije, i da on pokazuje pravac kojim mi trebamo ići.“

Za razliku od Čovića, u HDZ 1990 kažu da podržavaju regionalnu saradnju, za što se danas založio srbijanski predsjednik.

Iza kulisa

Ali, istovremeno, u toj stranci navode i da ih više zanimaju djela, jer kako tvrde, Boris Tadić jedno priča, a drugo radi:

„Ja želim isto tako znati koja je to službena politika Republike Srbije – je li to ova koju gospodin Tadić ističe prilikom ovakvih susreta, ili je to ona politika koju smo nekih dana vidjeli prilikom manifestacije u Donjoj Gradini kada se ponovo podgrijavao srpski mit o 700-800 tisuća u logoru Jasenovac, a svi mi znamo da je brojka prenapuhana nekoliko puta. U ovom svemu, veliki nesrazmjer između riječi i djela ostaje veliki problem za sve nas i naše odnose u regiji.“

„U svakom slučaju, pomalo je degutantno isticati neke teme koje nisu prilagođene trenutku,“
kaže predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Slavo Kukić, Foto: Midhat Poturović
I analitičari su podijeljeni kada je riječ o istupima vodećih ljudi u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Tako profesor mostarskog Sveučilišta, Slavo Kukić, podržava govor srbijanskog predsjednika, jer, kako kaže, u njemu je sadržana poruka saradnje. S druge strane, prema njegovom mišljenju, predsjedavajući Predsjedništva BiH koristi se retorikom kojom se mržnja na ovim prostorima produbljava:

„Budite sigurni da će današnje mostarsko obraćanje gospodina Tadića njemu u Evropi donijeti nove poene, kao što će dodatno legitimirati gospodina Silajdžića, koji je u evropskom miljeu legitimiran i bez toga. Ja doista nemam nikakvih problema s ovom ili onom vrstom pristranosti. Pokušavam na to gledati iz pozicije čovjeka koji želi i ovoj zemlji, ali i čitavom prostoru, dobro. Ne možemo na način jaraca koji se bore na brvnu, iako smo dvadeset godina u tome potrošili. Neće nas Evropa prihvatiti na taj način. Evropi smo naprosto potrebni sasvim drugačiji.“

Vršilac dužnosti Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH, Sinan Alić:

„Njegovi javni nastupi prema Banjaluci su jedni, ali iza kulisa se događa nešto drugo. Kad čovjek analizira postupke zvanične Banjaluke, onda vidi da je to u dobrom dosluhu sa zvaničnim Beogradom, odnosno sa Tadićem. Dakle, to su dvostruki aršini.“


Pročitajte i ovo:
Silajdžić oštro kritikovao Srbiju
Zgodna prilika za nezgodnu kritiku
XS
SM
MD
LG