Dostupni linkovi

Povećan broj žrtava u sukobu na Filipinima


Najmanje 15 osoba u utorak je poginulo, a više od 12 povrijeđeno, u nizu bombaških napada i oružanih sukoba između snaga bezbjednosti i muslimanskih pobunjenika iz pokreta Abu Sajaf u glavnom gradu provincije Basilan Isabela, na jugu Filipina, saopštio je general filipinske vojske Ben Dolorfino.

To su bili pripadnici Abu Sajafa u vojnim i policijskim uniformama. Na osnovu prvih procjena, zaključili smo da su oni imali namjeru da kidnapuju nekog i da su eksplozije služile za skretanje pažnje, ali naše snage su brzo odgovorile i osujetile njihov plan, rekao je Dolorfino novinarima.

Policija vjeruje da je u današnjim sukobima ubijen Benzar Indama, brat jednog od lidera Abu Sajafa na ostrvu Basilan.

Snage bezbjednosti na ostrvu su u punoj pripravnosti, firme su zatvorene, a prijevoz trajektom do grada Zamboanga na ostrvu Mindanao prekinut je zbog ovih napada.

Naši marinci drže grad pod kontrolom, mada operacije još traju. Marinci su opkolili grad i molimo ljude da ostanu mirni, rekao je mornaricki general-major Huanko Saban.

Muslimanski pobunjenici se već decenijama bore za otcijepljenje teritorije nastanjene pretežno muslimanima od ostatka Filipina, ostrvske države gdje je većina stanovništva rimokatolicke vjeroispovjesti.

U provinciji Basilan, 880 kilometara južno od filipinske prijestonice Manile, formirane su organizacije Abu Sajaf, saveznik teroristicke mreže Al-Kaida, i Islamski oslobodilacki front Moro, koji je s vladom postigao sporazum o prekidu vatre dok traju pregovori o autonomiji. Ofanzive snaga bezbjednosti, koje podržavaju SAD, znatno su oslabile Abu Sajaf, koji ima više od 390 boraca, ali filipinska vlada i dalje smatra da ta organizacija predstavlja veliku prijetnju sigurnosti zemlje.
XS
SM
MD
LG