Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada Španije ne može donijeti odluku o izručenju VlahovićaAmbasador BiH u Španiji Željana Zovko rekla je da Vlada Španije ne može donijeti odluku da će osumnjičeni za ratne zločine Veselin Vlahović Batko biti isporučen na Balkan.

Zovko je istakla da je špansko Ministarstvo pravde informisalo Vladu o pristigla tri zahtjeva za izručenje Vlahovića, kojeg je španska policija uhapsila 2. marta ove godine u pokrajini Alikante.

"Vlada je dala saglasnost za nastavak procedure oko ekstradicije, što je jedna formalna odluka, koja nema veze sa objavljenim u BiH", rekla je Zovko za sarajevsko "Oslobođenje" i dodala da priotvor nije vremenski ograničen, o čemu je odlučeno odmah nakon hapšenja, nego je četrdeset dana dato za slanje eventualnog zahtjeva za ekstradiciju.

Prema njenim riječima, onim redom kako su zahtjevi za ekstradiciju stizali u Španiju biće održavana i ročišta u Tužilaštvu Španije i prvo će biti povodom zahtjeva BiH."Tada će Vlahović biti pitan da li pristaje na izručenje", napomenula je ona i dodala ako on ne pristane u tom slučaju predmet se šalje na višu sudsku instancu u okviru državnog tužilaštva.

Veselin Vlahović Batko osumnjičen je da je od 1992. do 1995. godine učestvovao u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva u sarajevskom naselju Grbavica, a za njim je, na zahtjev Tužilaštva BiH, raspisana potjernica u oktobru 2008. godine.

Vlahović je u junu 2001. godine pobjegao iz zatvora u Crnoj Gori, gdje je služio kaznu zbog razbojništva i nasilnog ponašanja.
XS
SM
MD
LG