Dostupni linkovi

Posjete dvojice predsjednika pokazatelj bolje političke klime


Ivo Josipović i Boris Tadić
Ivo Josipović i Boris Tadić
Bosna i Hercegovina ove sedmice biće domaćin dvojici predsjednika. Srbijanski predsjednik Boris Tadić već danas je u istočnoj Hercegovini. Sutra će otvoriti mostarski sajam privrede, gdje će biti i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. Iako još nije potvrđeno, očekuje se susret njih dvojice.

Odmah nakon Tadića, BiH će posjetiti hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Obojica, pored susreta sa bh. zvaničnicima, tokom posjete BiH obilaze i ratna stratišta. Analitičari smatraju da ove dvije odvojene posjete mogu biti dobar pokazatelj sve bolje političke klime u regionu.

Jedina činjenica koja bi u ovom trenutku mogla povezati posjete srbijanskog i hrvatskog predsjednika je to što su obojica, pored susreta sa bh. zvaničnicima, odvojili vrijeme za obilazak mjesta zločina i susret sa žrtvama.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić prisustvovao je u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj manifestaciji obilježavanja 65. godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca.

Vildana Selimbegović, Foto: Midhat Poturović
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović će, kako je najavljeno, odati počast žrtvama u srednjobosanskom selu Ahmići, gdje su 16. aprila 1993. hrvatske snage ubile 116 civila bošnjačke nacionalnosti. Ovaj Josipovićev čin, kao i usvajanje Rezolucije o Srebrenici u srbijanskom Parlamentu, jasno pokazuju da se klima u regionu mijenja, smatra glavna i odgovorna urednica dnevnog lista “Oslobođenje” Vildana Selimbegović:


„Pokazuje se jedan potpuno drugačiji politički ambijent u cijelom regionu. Ja se živo nadam da će BiH uspjeti da iskoristi dobru volju, prije svih gospodina Josipovića, a potom i gospodina Tadića, i da će prihvatiti da se zajedničkim snagama krene k evroatlantskim integracijama. Treba pošteno reći – Hrvatska je daleko, daleko ispred nas.“


Treba iskoristiti svaku priliku za građenje povjerenja

Posjete dva predsjednika pokazuju da lideri susjednih država uviđaju da je potrebno više saradnje i komunikacije među državama regije, smatra profesor sa mostarskog Fakulteta političkih znanosti, Zoran Tomić:

„Dolazak ova dva susjedna predsjednika ne treba shvaćati kao dolazak u regiju zbog parcijalnih interesa. Mislim da je komunikacija između BiH i regije jako bitna i da je do sada uzrok brojnih nesporazuma bio nedostatak komunikacije.“

Vehid Sehić, Foto: Midhat Poturović
Srbijanski predsjednik Boris Tadić otvoriće sutra mostarski sajam privrede. Iako ovog puta neće doći u Sarajevo, to ne umanjuje značaj njegove posjete, kaže predsjednik Foruma građana Tuzle i predstavnik Igmanske inicijative Vehid Šehić:

„Treba iskoristiti svaku priliku da bi se konačno odnosi između BiH i njenih prvih susjeda doveli na tu razinu da se kroz takve posjete i razgovore gradi visok stepen povjerenja. Sve ove posjete sigurno imaju za cilj i podstrek da BiH mora ostati jedinstvena teritorijalno nedjeljiva država i da niko nema pravo da razmišlja o nekim stvarima koje bi dovele do disolucije Bosne i Hercegovine.“

O tome što predsjednik Srbije ovoga puta neće posjetiti Sarajevo Vildana Selimbegović kaže:

„Gospodin Tadić će doći u BiH i ja ne vidim razlog da se svaki put kada gospodin Tadić dođe u Banjaluku, u Mostar, da se mi raspravljamo oko toga je li trebao doći u Sarajevo, ili je trebao doći u Tuzlu ili je trebao doći negdje drugo. Mislim da je sve to Bosna i Hercegovina.“

Psihološko ohrabrenje

Interes za saradnju među državama regije svakako postoji, posjete mogu značiti korak ka poboljšanju međususjedskih odnosa, ali samo ako su organizovane na pravi način a ne parcijalno, kako se to dešava u BiH, kaže profesor iz Banja Luke, Miodrag Živanović:

„Sa druge strane, isto može doprinositi i pojačanju nekih unutrašnjih konflikta koji su izazvani strukturom BiH kakva jeste. Ja to čak volim reći, pregrubo: ako predsjednici tih država ne dolaze kompletnom Predsjedništvu BiH – riječ je zapravo o privatnim posjetama.“

Na pitanje koliko se posjeta srbijanskog i hrvatskog predsjednika mogu dovesti u vezu sa predstojećim opštim izborima u BiH i eventualnoj podršci određenim političkim strukturama, odgovara profesor Zoran Tomić:

„Ne mogu procjenjivati jer nemam dovoljnih informacija kad je u pitanju Republika Srpska, ali kad je u pitanju ovaj hrvatski dio, ja – evo kao profesor Katedre političke komunikacije – apsolutno mogu reći da to nema veze sa izborima, da to ima veze s onim što se naziva ustavni procesi unutar BiH. To bi rekao svakako. Najviše ima jednu razinu psihološkog ohrabrenja Hrvata da prevladavaju one probleme koji su, prema njima, evidentni. Josipović je dovoljno inteligentan i mudar da on neće niti jednoj političkoj opciji dati potporu.“
XS
SM
MD
LG