Dostupni linkovi

Opozicija predala preko milion potpisa za vanredne izbore


Građani sa potpisima, Fotografije uz tekst: Vesna Anđić
Građani sa potpisima, Fotografije uz tekst: Vesna Anđić
Predstavnici tri opozicione stranke, predvođeni Tomislavom Nikolićem, liderom naprednjaka, predali su srpskom premijeru više od milion potpisa građana za vanredne parlamentarne izbore. Nijedna strana nema nameru da odstupi, kažu akteri, a analitičari da milion potpisa ne mogu da donesu nove izbore ali mogu da “bilduju mišiće stranke koja je to učinila”.

Jednočasovni razgovor uz kafu i običnu vodu sa premijerom Mirkom Cvetkovićem lider naprednjaka Tomislav Nikolić okarektirasao je kao “razgovor gluvih”. Da li zbog toga, tek, Nikolić je poruku premijeru uputio tek nakon izlaska iz njegovog kabineta ispred Vlade Srbije:

“Sada poručujem predsedniku Vlade da je pokušao da nas obmane pokazateljima koji govore da vi sve više radite.”

Predstavnici opozicije i Vlade na primopredaji potpisa, 12. april
Nikolić je ipak uveren da će cilj zbog kojeg je svoje pristalice doveo pred Vladu biti ispunjen bez obzira premijerov stav o tome:

“On je rekao da je on ubeđen da je Vlada ispunila tri od četiri postavljena cilja, jedan je bila borba protiv kriminala, drugi je očuvanje teritorijalnog integriteta, odnosno borbna za Kosovo i Metohiju, treći je evropske integrqcije i samo mu je žao što još standard života nije podignut.”

Okupljeni su uzvikivali "Hoćemo promene", "Lopovi", "Dinkiću lopove", "Dole vlada", "Hoćemo izbore".

Nikolićeve reči “Vlada nema nameru da odstupi, a nemamo nameru ni mi” propratili odobravanjem i uzvikivanjem “Tomo, Tomo”.

Akciju naprednjaka za izbore podržali su i Nova Srbije Velje Ilića i Koštuničina Demokratska stranka Srbije. Ilić, koji je fizički bio napadnut tokom pojavljivanja u jednoj od uličnih akcija prikupljanja potpisa, poručuje da građani žele promene:

“Meni je jako žao što smo bili na jednom sastanku, i saslušali premiejra i on nas, ali mi smo dva sveta, oni kažu da je u Srbiji dobro, oni kažu da je svakog dana sve bolje a mi to ne osećamo.”


Koštunica, koji je premijersko mesto ustupio upravo Mirku Cvetkoviću nije se pojavio u Vladi već je posalo svog izaslanika. A premijer Cvetković je, kada je svoje goste otpremio, preko vladine pres službe preneo javnosti da vanredni izbori ne bi doprineli stabilizaciji prilika. Sadašnja situacija je dodatni stimulnas za Vladu, koja ozbiljno shvata sve promedbe, da i dalje intenzivno radi na realiziciji ciljeva, poručio je premijer Cvetković.

Vežbanje infrastrukture stranaka

Da li su građani zadovoljni radom republičke Vlade i žele li nove izbore pitala je naša Novka Ilić svoje sugrađane u Užicu:



Međutim, da li je nezadovoljstvo milion građana dovoljno za vanredne izbore? I kada bi oni bili raspisani, šta bi se time dobilo?

Jelena Trivan, portparilka Tadićeve Demokratske stranke primećuje da kada bi milion potpisa bilo argument za raspisivanje izbora ova država nikada ne bi imala vladu jer svaka velika stranka može da sakupi toliko potpisa:

“Milion njihovih potpisa govore da imaju izvesnu podršku koju im niko nije sporio ali da vladajuća većina ima većinsku podršku građana, da je to dokazala na ponovljenim lokalnim izborima prošle godine. Niti ima raspoloženja među građanima za nove izbore, niti bi ti izbori doneli ikakvu preraspodelu moći na političkoj sceni.”
Raspoloženje javnog mnenja nije važno. Tu je pre svega važno u kakvom je stanju vladajuća koalicija. Ukoliko kod njih dođe do pucanja onda ćemo imati nove izbore.

Dometi inicjative za vanredne izbore biće slabi, sve dok je vladajuća koalicija stabilna, ocenio je za RSE analitičar Centra za slobodne izbore i demokratiju Zoran Lučić:

„Raspoloženje javnog mnenja nije važno. Tu je pre svega važno u kakvom je stanju vladajuća koalicija. Ukoliko kod njih dođe do pucanja onda ćemo imati nove izbore. A taj pritisak pokupili smo milion glasova molim vas odmah organizujte izbore, ja mislim da to prosto ne može da funkcioniše.“

Ipak, akcija sa milion potpisa ostvarila je jedan uspeh. Naprednjaci, kao najmlađa partija, pokazali su da imaju jaku infrastrukturu, zaključuje Lučić:

„Ja mislim da je to vežbanje infrastrukture stranaka koje su u tome učestvovale, pre svega Srpske napredne stranke. To je jedina stranka, koju mi trenutno imamo na političkoj sceni, koja pokazuje dosta veliku snagu a nije dovoljno reprezentovana u parlamentu. Znate, prikupiti milion potpisa, to je ogroman posao, to je prosto bildovanje mišića stranke. Mislim da je to jako pametno urađeno.“
XS
SM
MD
LG