Dostupni linkovi

Aranžman sa MMF-om za Crnu Goru moguć ali ne nužan


Potpredsjednik crnogorske vlade i ministar finansija Igor Lukšić ocjenio je danas da aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) za Crnu Goru "nije nužda", ali nije odbacio mogućnost pozajmljivanja novca od te finansijske organizacije.

Luksić je na sastanku ministara ekonomije i finansija zemalja jugoistočne Evrope u Istanbulu ocjenio da aranžman sa MMF-om "ni u jednom momentu nije nužda za Crnu Goru", ali da bi, ukoliko se vlada odluči za njega, "mogao predstavljati dobar signal investitorima da se radi o ozbiljnoj državi koja se ne boji rigoroznih politika MMF-a, već državi koja sigurno pregovara".

Crnogorski ministar finansija je mišljenja da je u nedostatku novca jedan od "nus proizvoda krize globalno nametanje aranžmana sa MMF-om, kao spasonosnim rješenjem".

"Meni se čini da je upravo MMF bila adresa mnogima, da svoje greške iz pretkriznog perioda opravdaju aranžmanom", dodao je on.

Crna Gora od 2007. nije ulazile u aranžmane sa MMF-om i u vladi postoje različiti stavovi o potrebi takvog aranžmana. Ukoliko bi se odlučila na to, Crna Gora bi kod MMF-a mogla da se zaduži za oko 200 miliona evra.
XS
SM
MD
LG