Dostupni linkovi

Genjac - Bozkurt: Neophodne ustavne reforme u BIH



Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije i član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Halid Genjac je tokom današnjeg susreta sa poslanicom u Evropskom parlamentu Emine Bozkurt rekao da situacija u BiH pokazuje neophodnost ustavnih reformi, saopšteno je .

Emine Bozkurt, koja će u ime Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, narednih pet godina pratiti situaciju u BiH, se posebno interesovala za praktične korake koji su preuzeti kako bi bile otklonjene diskriminatorske odredbe iz Ustava i Izbornog zakona BiH.

I da nije bilo Presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, jasno je da postojeća ustavna rješenja imaju mnogo manjkavosti koje moraju biti otklonjene. Presuda je u suštini vrlo jednostavna i traži da se svim kandidatima obezbjedi mogućnost izbora u Predsjedništvo i Dom naroda Paralemntarne Skupštine BiH, ali su različita viđenja političkih stranaka o načinu kako će se to izvršiti, naglasio je Genjac.

On je istakao da je nerealno očekivati da promjene budu izvršene prije izbora i bez aktivne pomoći međunarodne zajednice.
XS
SM
MD
LG