Dostupni linkovi

I EK saopštila da neće pratiti izbore u Crnoj Gori



Evropska komisija (EK) neće poslati specijalnu misiju za praćenje lokalnih izbora u Crnoj Gori, saopštio je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Leopold Maurer.

On je, nakon konsultacija u Briselu, odgovorio na zahtjev lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića da EK formira specijalnu posmatračku misiju za praćenje lokalnih izbora 23 maja.

»Konsultovali smo naše sjedište u Briselu, koji su nas obavijestili da EK ne planira slanje misije za praćenje predstojećih lokalnih izbora u Crnoj Gori, u oblasti monitoringa uobičajena je nadležnost OEBS/ODIHR-a«, kaže se u pismu Maurera dostavljenom agenciji MINA.

Maurer je u pismu zahvalio na informacijama u kojima je Medojević izrazio zabrinutost za vladavinu prava i izborne procese, dodajući da Delegacija EU pažljivo prati situaciju na tom polju i da će dati detaljnu procjenu pri izradi mišljenja Komisije o crnogorskoj aplikaciji za članstvo u EU.

»Naravno, EK će sa velikim interesovanjem pratiti lokalne izbore zakazane za 23 maj. Sprovođenje izbora u skladu sa međunarodnim standardima, na nacionalnom i lokalnom nivou, važan je segment demokratije, i kao takav, biće uključen u izradu mišljenja«, naveo je Maurer.

On je kazao da je Savjet EU, u zaključcima od decembra prošle godine, ustanovio da su gotovo svi međunarodni standardi ispunjeni tokom parlamentarnih izbora, dodajući da je ipak zabilježeno i nekoliko nedostataka zbog kojih treba propratiti preporuke OEBS-a.

»EK blisko sarađuje sa OEBS-om uključujući i posmatračku misiju koju OEBS šalje po prijemu zahtjeva zemlje u kojoj se izbori održavaju. Koliko nam je poznato, kada govorimo o predstojećim lokalnim izborima, takav zahtjev do sada nije dostavljen. OEBS nas je obavijestio da praćenje lokalnih izbora u Crnoj Gori do sada nije bila njihova praksa«, naveo je Maurer.

Prethodno je i ambasador SAD, u Podgorici, Roderik Mur saopštio da su i SAD odbile da pošalju posmatračku misiju za lokalne izbore u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG