Dostupni linkovi

Milanović:Objava registra branitelja je javni interes



Ako bi objava Registra branitelja ugrožavala integritet, sigurnost ili neko drugo ljudsko pravo bilo kojeg hrvatskog branitelja, SDP bi bio bili protiv njegove objave ali s obzirom da smo uvjereni da takva tvrdnja ne stoji i da je objava registra javni interes građana i branitelja samih smatramo da registar treba objaviti, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik hrvatskog Socijaldemokratske partije Zoran Milanović.

Za objavu registra dovoljno je izmijeniti Zakon o hrvatskim braniteljima što će SDP predložiti Saboru, pa će time, ističe Milanović, nestati formalni izgovori na koje se Vlada poziva kada govori da registar nije moguće objaviti jer to priječe pojedini zakoni.

Predsjednik SDP-a smatra da vlast još uvijek nije odgovorila na pitanje koji bi interesi branitelja i društvene vrijednosti bile ugrožene objavom registra, no zato policija posljednjih dana sprovodi represiju zbog objave podataka iz registra na internetu.

"Neki se ljudi privode te im se u okviru policijskog rada narušavaju ljudska prava a nismo dobili odgovor koji je zakon prekršen, koji je stupanj zaštite registra branitelja - je li to službena ili državna tajna, te zašto bi netko iz civilnog svijeta - građanin, bloger, haker, bio odgovoran ako to objavi", kazao je Milanović.

Prozvao je i ministra unutrašnjih poslova jer "nakon sjednice Vlade ili konzultacija s premijerkom govori o detaljima policijske istrage, najavljuje kad će ko biti uhapšen i pušten", čime se kao politička osoba miješa u rad policije."Imamo recesiju i ne treba nam prekomjerna represija", zaključuje Milanović.

Marko Rakar osumnjičen za objavljivanje registra branitelja ponovno je na policiji. Nakon što je juče tamo proveo šest sati, a prekjučer i nešto duže, Rakar danas ponovo prisustvuje pretresu svojih dokumenata i računara oduzetih tokom istrage.
XS
SM
MD
LG